Suma potęg ubywających
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 15 maja 2012, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Suma potęg ubywających
Jak za pomocą sumy potęg ubywających wyrazić \(\displaystyle{ k^4}\) ?
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 15 maja 2012, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Suma potęg ubywających
Mam problem z tymi liczbami Stirlinga drugiego stopnia, na podstawie tego przykładu nie potrafię ich obliczyć. W ogóle nie potrafię ich obliczyć, nie wiem w jaki sposób to się robi, a jest to potrzebne do obliczenia współczynników przy potęgach ubywających. Weźmy przykład o którym już mówiłam:
\(\displaystyle{ k^{4}=(A)k^{\underline{4}}+(B)k^{\underline{3}}+(C)k^{\underline{2}}+(D)k^{\underline{1}}}\)
Wielkimi literami w nawiasach zaznaczyłem współczynniki przy odpowiednich potęgach ubywających. Jak je obliczyć ?
Tj. próbuję podstawić odpowiednio do każdej potęgi:
Na przykład współczynniki przy \(\displaystyle{ x^{\underline{3}}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{matrix}n\\i\\\end{matrix}\right\}= \left\{ \begin{matrix}4\\3\\\end{matrix}\right\}}\) Jak mam obliczyć liczbę Stirlinga rodzaju drugiego ?
Znalazłem wzór który rozpisuje takową liczbę na:
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{matrix}n\\i\\\end{matrix}\right\} = k \left\{ \begin{matrix}n-1\\k\\\end{matrix}\right\} + \left\{ \begin{matrix}n-1\\k-1\\\end{matrix}\right\}}\)
Nic mi to nie daje żeby wyjść na jakąś liczbę naturalną, nadal mam te nawiasy które wskazują na liczbę Stirlinga drugiego rodzaju i wydaję się że po prostu z tego nie wyjdę, korzystając z tego wzoru. A chcę wyjść na liczbę naturalną
Czy ktoś może rozpisać to na jednym przykładzie ? Resztę chyba da się zrobić analogicznie.
\(\displaystyle{ k^{4}=(A)k^{\underline{4}}+(B)k^{\underline{3}}+(C)k^{\underline{2}}+(D)k^{\underline{1}}}\)
Wielkimi literami w nawiasach zaznaczyłem współczynniki przy odpowiednich potęgach ubywających. Jak je obliczyć ?
Tj. próbuję podstawić odpowiednio do każdej potęgi:
Na przykład współczynniki przy \(\displaystyle{ x^{\underline{3}}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{matrix}n\\i\\\end{matrix}\right\}= \left\{ \begin{matrix}4\\3\\\end{matrix}\right\}}\) Jak mam obliczyć liczbę Stirlinga rodzaju drugiego ?
Znalazłem wzór który rozpisuje takową liczbę na:
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{matrix}n\\i\\\end{matrix}\right\} = k \left\{ \begin{matrix}n-1\\k\\\end{matrix}\right\} + \left\{ \begin{matrix}n-1\\k-1\\\end{matrix}\right\}}\)
Nic mi to nie daje żeby wyjść na jakąś liczbę naturalną, nadal mam te nawiasy które wskazują na liczbę Stirlinga drugiego rodzaju i wydaję się że po prostu z tego nie wyjdę, korzystając z tego wzoru. A chcę wyjść na liczbę naturalną
Czy ktoś może rozpisać to na jednym przykładzie ? Resztę chyba da się zrobić analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 15 maja 2012, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Suma potęg ubywających
Toż właśnie z tego korzystam
Ale jak rozpiszę, mój przypadek, to nadal przecież mam "liczby w nawiasach klamrowych", pytanie tylko, jak z nich wyjść. Tj. z tych nawiasów.-- 17 cze 2012, o 00:35 --Dobra, w sumie, jeśli kogoś by to interesowało lub miał by podobny problem. Wystarczy skorzystać z trójkąta na liczby Stirlinga II rodzaju, coś "podobnego" do trójkąta Pascala. Odczytuje się jednak wartości w kolejności odwrotnej, tj. po "arabsku", od prawej do lewej.
Ale jak rozpiszę, mój przypadek, to nadal przecież mam "liczby w nawiasach klamrowych", pytanie tylko, jak z nich wyjść. Tj. z tych nawiasów.-- 17 cze 2012, o 00:35 --Dobra, w sumie, jeśli kogoś by to interesowało lub miał by podobny problem. Wystarczy skorzystać z trójkąta na liczby Stirlinga II rodzaju, coś "podobnego" do trójkąta Pascala. Odczytuje się jednak wartości w kolejności odwrotnej, tj. po "arabsku", od prawej do lewej.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 15 maja 2012, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Suma potęg ubywających
Ale jakoś nikt nie raczył, nie chciał lub po prostu nie miał ochoty wyjaśnić mi tego jak pozbyć się tych "nawiasów klamrowych".
-
- Użytkownik
- Posty: 330
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ut
- Podziękował: 182 razy
- Pomógł: 1 raz
Suma potęg ubywających
przeciez mialas wzor rekurencyjny! stosuje sie go pare razy i nawiasy klamrowe znikaja kiedy dochodzimy do warunkow brzegowych nie wiem w czym problem.....