permutacja z powtorzeniami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 lut 2012, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bdg

permutacja z powtorzeniami

Post autor: nxx »

ile siedmio literowych slow można utworzyć ze słowa KATAMARAN?
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

permutacja z powtorzeniami

Post autor: Majeskas »

Sposób I:

\(\displaystyle{ {7\choose2}\cdot5!+{7\choose3}\cdot{5\choose4}\cdot4!+{7\choose4}\cdot{5\choose3}\cdot3!}\)

Wybieramy miejsca dla litery \(\displaystyle{ A}\), resztę permutujemy.

Sposób II (wzór na permutację z powtórzeniami)

\(\displaystyle{ \frac{7!}{2!}+\frac{{5\choose4}\cdot7!}{3!}+\frac{{5\choose3}\cdot7!}{4!}}\)

Permutujemy wszystko, a następnie "zapominamy" o kolejności w ustawieniach liter \(\displaystyle{ A}\).
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, o 17:50 przez Majeskas, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

permutacja z powtorzeniami

Post autor: Lorek »

Majeskas,
ile siedmio literowych slow można utworzyć ze słowa KATAMARAN?
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

permutacja z powtorzeniami

Post autor: Majeskas »

Jednak nie umiem czytać.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

permutacja z powtorzeniami

Post autor: norwimaj »

Treść zadania zbyt lakoniczna. W jaki sposób można te słowa tworzyć?
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

permutacja z powtorzeniami

Post autor: Majeskas »

Ja założyłem, że słowem jest dowolny siedmioelementowy ciąg liter z tego wyrazu, przy czym żadna litera nie może występować w tym słowie więcej razy niż w słowie \(\displaystyle{ KATAMARAN}\). To chyba najbardziej naturalna interpretacja.
ODPOWIEDZ