Cześć, nie mam ogólnie problemów z rozwiązaniem, ale natrafiłem na dziwną rzecz i nie potrafię zrozumieć dlaczego tak się dzieję. Mają owy zbiór, chcę obliczyć prawdopodobieństwo wylosowanie liczby parzystej. No więc rozbijam to sobie na dwie grupy, liczby zakończone na \(\displaystyle{ 0}\) i liczby zakończone na \(\displaystyle{ 2,4,6}\). W pierwszej grupie na w miejscu trzeciej cyfry mogę wstawić 1 cyfrę, drugiej 6 cyfr, pierwszej 7 cyfr. Co daje
\(\displaystyle{ 7 \cdot 6 \cdot 1}\)
W drugiej liczbie są schody.
W miejscu ostatniej cyfry mogę wstawić 3 cyfry \(\displaystyle{ \{2,4,6\}}\), w miejscu pierwszej 6{1,2,3,4,5,7 -przyjąłem, że wylosowałem 6} i drugiej też 6{0,2,3,4,5,7 - bo w drugiej cyfrze wypadła 1}, co daję
\(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 3}\)
Ale gdy zacznę wstawianie w takiej kolejności, wynik wychodzi inny.
Ostatni cyfra \(\displaystyle{ \{2,4,6\}}\) druga \(\displaystyle{ \{0,1,2,3,4,5,7\}}\) i pierwsza \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,7\}}\)
co daje
\(\displaystyle{ 6 \cdot 7 \cdot 3}\)
Co robię źle?
Dzięki.
Ze zbiory liczb {0,1,2..7} tworzymy liczbę 3-cyfrową.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Ze zbiory liczb {0,1,2..7} tworzymy liczbę 3-cyfrową.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, o 13:31 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Ze zbiory liczb {0,1,2..7} tworzymy liczbę 3-cyfrową.
Dlaczego rozbijasz na dwie grupy? W czym to zero przeszkadza?
Według mnie powinno być, że pierwsza cyfra jest \(\displaystyle{ \left\{ 1,...,7\right\}}\) druga \(\displaystyle{ \left\{ 0,...,7\right\}}\) trzecia \(\displaystyle{ \left\{ 0,2,4,6\right\}}\)
Teraz już łatwo dokończysz.
Według mnie powinno być, że pierwsza cyfra jest \(\displaystyle{ \left\{ 1,...,7\right\}}\) druga \(\displaystyle{ \left\{ 0,...,7\right\}}\) trzecia \(\displaystyle{ \left\{ 0,2,4,6\right\}}\)
Teraz już łatwo dokończysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ze zbiory liczb {0,1,2..7} tworzymy liczbę 3-cyfrową.
Ostatnia \(\displaystyle{ 6}\), druga \(\displaystyle{ 1}\), pierwsza \(\displaystyle{ 1}\), i mamy liczbę \(\displaystyle{ 611}\), w której cyfry się powtarzają.proquest pisze: Ale gdy zacznę wstawianie w takiej kolejności, wynik wychodzi inny.
Ostatni cyfra \(\displaystyle{ \{2,4,6\}}\) druga \(\displaystyle{ \{0,1,2,3,4,5,7\}}\) i pierwsza \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,7\}}\)