Wyznaczyć najmniejszą liczbę

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mateuszeksz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 5 razy

Wyznaczyć najmniejszą liczbę

Post autor: mateuszeksz »

Proszę o rozwiązanie zadanie i wytłumaczenie zasady. Jestem kompletnie zielony i nie wiem jak to ugryżć ;/

Niech \(\displaystyle{ f\left( x\right) = \left( 2n ^{2} +1\right) ^{3} \sqrt{n+a}}\)
\(\displaystyle{ n \in N}\)
wyznaczyć najmniejszą liczbę \(\displaystyle{ k \in Q}\) tak, że \(\displaystyle{ f\left( n\right)=0\left( n^{k} \right)}\). Uzasadnij odpowiedź.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wyznaczyć najmniejszą liczbę

Post autor: Lorek »

Czyż nie chodzi czasem o to ... 5.BCe_O.22 ? (choć masz trochę pomieszane oznaczenia).
ODPOWIEDZ