Czy istnieje jakiś sposób, żeby w jakimś logicznym porządku poszeregować wszystkie \(\displaystyle{ k}\)-elementowe podzbiory zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego? Przykładowo, mamy zbiór \(\displaystyle{ X=\left\{ 1, 2, 3 ... 10\right\}}\) pierwszych dziesięciu liczb naturalnych, i interesują nas wszystkie czteroelementowe podzbiory (np. \(\displaystyle{ 7,3,1,5}\)) których łącznie jest \(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\) Chciałbym przykładowo napisać jakąś hipotetyczną funkcję której dziedziną byłyby wszystkie takie podzbiory. Gdyby chodziło po prostu o czteroelementowe kombinacje z powtórzeniami, to taką dziedziną byłoby po prostu wszystkie \(\displaystyle{ 10k}\) kombinacji od \(\displaystyle{ 1,1,1,1}\) do \(\displaystyle{ 10,10,10,10}\) po kolei. Tyle że tutaj nie może być dwóch elementów składających się z tych samych liczb (np. \(\displaystyle{ 1,2,3,4}\) i \(\displaystyle{ 1,3,4,2}\)) Jest jakiś sposób żeby te podzbiory logicznie po sobie następowały, czy raczej dziedzina takiej funkcji musiałaby być ułożona chaotycznie?
Wyszukiwarka na zapytanie "szeregowanie podzbiorów" nic nie znalazła.
PS. A nawet jakby nie dało rady, to może chociaż wersja dla zwykłych permutacji bez powtórzeń? (tj. w tym przypadku dająca \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7}\) podzbiorów)
Efektywne szeregowanie podzbiorów
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 5 cze 2012, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
Efektywne szeregowanie podzbiorów
Ostatnio zmieniony 6 cze 2012, o 00:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Efektywne szeregowanie podzbiorów
Taka "poczwórna" pętla for dobrze poindeksowana poszereguje CI te podzbiory tak jak chcesz.