ilość rozwiązań równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
prymas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 24 kwie 2006, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wszechświat
Podziękował: 12 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: prymas »

Ile rozwiązań w liczbach całkowitych nieujemnych ma równanie x1+x2+...+x5=10 ?
Awatar użytkownika
kinwotar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 30 sty 2007, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 21 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: kinwotar »

jeżeli załozymy że {x1=x2=x3=x4=0 x5=10} i {x1=10 x2=x3=x4=x5=0} to różne wyniki to chyba \(\displaystyle{ \sum5\frac{n(n+1)(n+2)}{6}}\) ale nie umiem tego sprawdzic:D suma jest od n=1 do 10. tez chetnie poznam jakis mądry sposób ;]
jeyw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 22 lis 2006, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: jeyw »

Zobacz tutaj: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=21423
Powinno pomóc
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: arek1357 »

Powiem krótko
jest na to wzór:

\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k}}\)
gdzie n=10
k=5 u ciebie

[ Dodano: 25 Luty 2007, 22:50 ]
Gdy rozwiązania mają być dodatnie tylko rozwiązań jest:

\(\displaystyle{ {k-1\choose n-1}}\)
ODPOWIEDZ