Ciąg określony rekurencyjnie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mati24568
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 5 razy

Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: mati24568 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} a _{1} = \sqrt{5} \\ a _{n+1} = ( \sqrt{5}) ^{log _{5} an } \end{cases}}\)

Znajdź i udowodnij indukcyjnie wzór ogólny na \(\displaystyle{ a _{n}}\)
brzoskwinka1

Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: brzoskwinka1 »

\(\displaystyle{ (\sqrt{5})^{\log_5 a_n } =5^{\log_5 \sqrt{a_n } }=\sqrt{a_n}}\)
ODPOWIEDZ