Równanie rekurencyjne
Równanie rekurencyjne
Równanie pojawiło się w zadaniu "na ile sposobów można pokryć prostokąt 2 x N kostkami domina".
Ja w odpowiedzi miałem ze można go pokryć na
\(\displaystyle{ S_{n} = S_{n-1}+ S_{n-2}}\)
gdzie Sn - liczba sposobów,
\(\displaystyle{ S_{n-1}}\)- liczba sposób gdy jedno domino jest pionowo
\(\displaystyle{ S_{n-2}}\)- liczba sposób gdy jedno domina są poziomo
I niby wszystko ładnie i dobrze ale moja pani Dr stwierdziła że to jeszcze nie koniec zadania, bo
trzeba jeszcze rozwiązać równanie rekurencyjne (nigdy tego w szkole/uczelni nie miałem )
\(\displaystyle{ T(n)\begin{cases} \ 1\ \ \ n=1\\ 2 \ \ \ n=2\\ T(n-1)+T(n-2) \ \ \ n\ge 3 \end{cases}}\)
Może mi ktoś z nim pomóc?
Ja w odpowiedzi miałem ze można go pokryć na
\(\displaystyle{ S_{n} = S_{n-1}+ S_{n-2}}\)
gdzie Sn - liczba sposobów,
\(\displaystyle{ S_{n-1}}\)- liczba sposób gdy jedno domino jest pionowo
\(\displaystyle{ S_{n-2}}\)- liczba sposób gdy jedno domina są poziomo
I niby wszystko ładnie i dobrze ale moja pani Dr stwierdziła że to jeszcze nie koniec zadania, bo
trzeba jeszcze rozwiązać równanie rekurencyjne (nigdy tego w szkole/uczelni nie miałem )
\(\displaystyle{ T(n)\begin{cases} \ 1\ \ \ n=1\\ 2 \ \ \ n=2\\ T(n-1)+T(n-2) \ \ \ n\ge 3 \end{cases}}\)
Może mi ktoś z nim pomóc?
Równanie rekurencyjne
Jeśli Ci chodziło o to , to zauważyłem że liczby układają sie w ciąg Fibbonaciego, z przesunięciem.
Ale co z tego że to wiem jak nie mam bladego pojęcia jak ruszyć te równanie rekurenycjne.
Ale co z tego że to wiem jak nie mam bladego pojęcia jak ruszyć te równanie rekurenycjne.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie rekurencyjne
Ale co jeszcze chcesz ruszać? Przecież masz rozwiązanie: \(\displaystyle{ S_n=F_{n+1}}\). Chyba, że chcesz jeszcze wzoru zwartego, to wystarczy użyć wzoru Bineta.
Q.
Q.
Równanie rekurencyjne
To na prawdę nie jest mój wymysł z tym równaniem, tylko mojej chorej pani DR ,
dzisiaj usłyszałem ze takie oto równanie muszę rozwiązać żeby mieć zaliczone zadanie :/
Domyślam się ze chyba o jakiś wzór zwarty...nie mam już siły do tych zadań...
dzisiaj usłyszałem ze takie oto równanie muszę rozwiązać żeby mieć zaliczone zadanie :/
Domyślam się ze chyba o jakiś wzór zwarty...nie mam już siły do tych zadań...
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie rekurencyjne
Powtórzę trzeci, ale już ostatni raz. Rozwiązaniem Twojej rekurencji jest \(\displaystyle{ F_{n+1}}\). Możesz zostawić to rozwiązanie w takiej postaci (co wydaje mi się najsensowniejsze), a możesz też przedstawić je w postaci zwartej (używając wzoru Bineta).
Q.
Q.
Równanie rekurencyjne
Wzór bineta jest już "gotowy " dla przesuniętego ciągu Fibbonaciego czy trzeba go zmodyfikować i do każdego n dodać 1 ?