Podgrafy izomorficzne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Sylakenth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 maja 2012, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: Sylakenth »

Mam problem z niniejszym zadaniem, szukałem rozwiązań, ale niestety nie mołgem nigdzie znaleźć.
Wyznacz liczbę podgrafów pełnego trójdzielnego grafu \(\displaystyle{ K _{3,5,8}}\) które są izomorficzne z grafem \(\displaystyle{ K _{1,9}}\)
aussie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: aussie »

Podpisuję się pod tym zadaniem, szukałam w wielu źródłach i nie mogłam znaleźć wytłumaczenia.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: norwimaj »

Jest jeden taki podgraf (z dokładnością do izomorfizmu).

A teraz poważnie. Ile jest w \(\displaystyle{ K _{3,5,8}}\) wierzchołków, które mają co najmniej \(\displaystyle{ 9}\) sąsiadów?
aussie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: aussie »

Wydaje mi się, że jest \(\displaystyle{ 8}\) takich wierzchołków.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2012, o 10:41 przez aussie, łącznie zmieniany 1 raz.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: norwimaj »

Dobrze, jest ich dokładnie \(\displaystyle{ 3+5}\). To spośród nich musi pochodzić szczególny wierzchołek podgrafu \(\displaystyle{ K_{1,9}}\). Na ile sposobów można wybrać pozostałe wierzchołki (w zależności od tego, jaki wybraliśmy pierwszy wierzchołek)?
aussie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: aussie »

Następne \(\displaystyle{ 9}\) wierzchołków wybieramy spośród \(\displaystyle{ 15}\) pozostałych. Czyli to będzie \(\displaystyle{ \frac{15!}{6!}}\).
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: norwimaj »

Na pewno każdy z pozostałych \(\displaystyle{ 15}\) wierzchołków można wybrać?
aussie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: aussie »

Idąc analogią, jeżeli na początku miałam znaleźć liczbę wierzchołków które mają co najmniej \(\displaystyle{ 9}\) sąsiadów, to teraz mam znaleźć liczbę wierzchołków z co najmniej \(\displaystyle{ 1}\) sąsiadem, czyli będzie to dowolny wierzchołek. Pierwsze wybranie wierzchołka musi być dokonane spośród \(\displaystyle{ 8}\), a następne wydaje mi się że to będzie każdy wierzchołek z pozostałych, nie wiem gdzie jest błąd.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: norwimaj »

No to spróbuj tak zrobić i zobacz czy w ten sposób otrzymasz \(\displaystyle{ K_{1,9}}\).
aussie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: aussie »

Jeżeli wybór wierzchołka z co najmniej \(\displaystyle{ 9}\) sąsiadami będzie dotyczył grupy \(\displaystyle{ 3}\) wierzchołków nie sąsiednich to wybór \(\displaystyle{ 9}\) pozostałych będzie się ograniczał do \(\displaystyle{ 13}\)(czyli \(\displaystyle{ 2}\) pozostałe w grupie nie można wybrać), jeżeli wybór będzie dotyczył grupy \(\displaystyle{ 5}\) wierzchołków nie sąsiednich to wybór \(\displaystyle{ 9}\) pozostałych będzie się ograniczał do \(\displaystyle{ 11}\)(czyli \(\displaystyle{ 4}\) pozostałe w grupie nie można wybrać), tak to widzę.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: norwimaj »

To w takim razie wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 3\cdot\binom{13}9+5\cdot\binom{11}9}\).
aussie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: aussie »

A odpowiedzią do tego zadania będzie kombinacja bez powtórzeń \(\displaystyle{ 8}\) po \(\displaystyle{ 1}\) pomnożona przez powyższe możliwości wybrania \(\displaystyle{ 9}\) wierzchołków?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: norwimaj »

Dlaczego chcesz to jeszcze mnożyć przez \(\displaystyle{ 8}\)? Został już wybrany wierzchołek szczególny i pozostałe \(\displaystyle{ 9}\) wierzchołków, to już chyba podgraf jest ustalony?
aussie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: aussie »

No tak, to jak się ma tutaj wybór tego \(\displaystyle{ 1}\) wierzchołka z \(\displaystyle{ 8}\), nie uwzględniamy tego?
Chodzi mi już o ostateczną liczbę podgrafów.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Podgrafy izomorficzne

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ 8=3+5}\). Wybór jednego wierzchołka z ośmiu to wybór jednego wierzchołka z trzech albo z pięciu. To są dwa rozłączne przypadki, więc stosujemy regułę dodawania.
ODPOWIEDZ