Nierówność Whitney'a

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nieOna3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 28 sty 2012, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy

Nierówność Whitney'a

Post autor: nieOna3 »

Twierdzenie:
W każdym grafie G zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \kappa \left( G\right) \le \lambda \left( G\right) \le \delta \left( G\right)}\)

Proszę o pomoc w dowodzie tej nierówności.

\(\displaystyle{ \kappa \left( G\right)}\)-spójność wierzchołkowa
\(\displaystyle{ \lambda \left( G\right)}\)-spójność krawędziowa
\(\displaystyle{ \delta \left( G\right)}\)-minimalny stopień
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Nierówność Whitney'a

Post autor: silvaran »

Drugą nierówność łatwo uzasadnić w ten sposób, że dowolny graf można rozspójnić usuwając wszystkie krawędzie wychodzące z dowolnego wierzchołka. Więc jeśli weźmiemy wierzchołek o najmniejszym stopniu i usuniemy z niego wszystkie krawędzie to graf będzie niespójny. Możliwe, że da się zrobić to lepiej, czyli usuwając mniej krawędzi.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Nierówność Whitney'a

Post autor: Matiks21 »

Podbijam gdyż też poszukuje dowodu
gardner

Nierówność Whitney'a

Post autor: gardner »

Pierwsza nierówność jest również oczywista,gdyż usuwając wierzchołek usuwamy również wchodzące i wychodzące z niego krawędzie. Tzn. usuwając dowolną krawędź na pewno można ją usunąć poprzez usunięcie wierzchołka z którym jest połączona (zawsze zabieramy co najmniej jedną krawędź - a dokładnie tyle ile wynosi \(\displaystyle{ deg v}\) gdzie \(\displaystyle{ v}\) to nasz wierzchołek) Oczywiste jest więc,że spójność wierzchołkowa jest mniejsza od krawędziowej (zawsze można rozspójnić graf "szybciej" usuwając wierzchołek niż krawędź)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Nierówność Whitney'a

Post autor: bakala12 »

Dowód lewej nierówności wcale nie jest taki łatwy. Jeśli nikt tego nie zrobi, napiszę go po pracy.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Nierówność Whitney'a

Post autor: Matiks21 »

dzięki wielkie!
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Nierówność Whitney'a

Post autor: chlorofil »



Twierdzenie 4.6 i jego dowód. Nie sprawdzałem dokładnie, czy dowód jest w 100% poprawny, ale na pewno trzeba zastosować indukcję.
ODPOWIEDZ