pokazać, że zachodzi ...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

pokazać, że zachodzi ...

Post autor: wilk »

proszę o pomoc w udowodnieniu :
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{p} {n-k \choose p-k}a ^{k}b ^{p-k}= {n \choose p}(a+b) ^{p}}\)
dla \(\displaystyle{ n \ge p \ge 0.}\)
z góry dzięki za pomoc.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

pokazać, że zachodzi ...

Post autor: »

wilk pisze:\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{p} {n-k \choose p-k}a ^{k}b ^{p-k}= {n \choose p}(a+b) ^{p}}\)
dla \(\displaystyle{ n \ge p \ge 0.}\)
To nieprawda, chodziło Ci zapewne o:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{p} {n-k \choose p-k}\binom nk a ^{k}b ^{p-k}= {n \choose p}(a+b) ^{p}}\)
Wskazówka - udowodnij najpierw tożsamość:
\(\displaystyle{ {n-k \choose p-k}\binom nk= \binom np \binom pk}\)

Q.
ODPOWIEDZ