Witam, chciałbym się z Wami podzielić tym oto nieciekawym zadaniem:
Proszę udowodnić, że
a)
\(\displaystyle{ x^n = \sum_{k}^{} S(n,k) x^\underline k
gdzie n \in N x \in R}\) a \(\displaystyle{ S(n,k)}\) to liczba stirlinga drugiego rodzaju
b)
\(\displaystyle{ x^{\overline{ n}} = \sum_{k}^{} C(n,k) x ^ k
gdzie n \in N x \in R}\) a \(\displaystyle{ C(n,k)}\) to liczba stirlinga pierwszego rodzaju
proszę Was serdecznie o szybką pomoc:)
Liczby stirlinga z sumami i strasznie niejasny dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 maja 2012, o 09:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: FAIS
Liczby stirlinga z sumami i strasznie niejasny dowód
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 00:18 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Liczby stirlinga z sumami i strasznie niejasny dowód
Hm, próbowałeś indukcyjnie? To narzucający się sposób z racji, iż nie dysponujemy prostym wzorem jawnym na liczby Stirlinga.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 maja 2012, o 09:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: FAIS
Liczby stirlinga z sumami i strasznie niejasny dowód
A jak niby mam to zrobić? Nawet nie wyobrażam sobie przeprowadzenia tego dowodu.
A, jeszcze dodam, iż można wykorzystać rekurencję liczb stirlinga.
A, jeszcze dodam, iż można wykorzystać rekurencję liczb stirlinga.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Liczby stirlinga z sumami i strasznie niejasny dowód
Mamy pokazać, iż:
\(\displaystyle{ x^n = \sum _{k=1}^n \left\{\begin{matrix} n \\ k \end{matrix}\right\} x^{\underline{k}}}\)
Sprawdzimy, czy zachodzi dla \(\displaystyle{ n=1}\):
\(\displaystyle{ x = \left\{\begin{matrix} 1 \\ 1 \end{matrix}\right\} x = 1 \cdot x}\)
Zgadza. Sprawdzamy krok indukcyjny.
\(\displaystyle{ x^{n+1} = \sum _{k=1}^{n+1} \left\{\begin{matrix} n+1 \\ k \end{matrix}\right\} x^{\underline{k}}}\)
Wyciągnę \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ x^{n+1} = x \sum _{k=1}^{n+1} \left\{\begin{matrix} n+1 \\ k \end{matrix}\right\} (x-1)^{\underline{k-1}}}\)
\(\displaystyle{ x^n = \sum _{k=1}^{n+1} \left\{\begin{matrix} n+1 \\ k \end{matrix}\right\} (x-1)^{\underline{k-1}}}\)
Pozostaje tylko pokazać, iż suma wejściowa jest równa wyjściowej.
\(\displaystyle{ x^n = \sum _{k=1}^n \left\{\begin{matrix} n \\ k \end{matrix}\right\} x^{\underline{k}}}\)
Sprawdzimy, czy zachodzi dla \(\displaystyle{ n=1}\):
\(\displaystyle{ x = \left\{\begin{matrix} 1 \\ 1 \end{matrix}\right\} x = 1 \cdot x}\)
Zgadza. Sprawdzamy krok indukcyjny.
\(\displaystyle{ x^{n+1} = \sum _{k=1}^{n+1} \left\{\begin{matrix} n+1 \\ k \end{matrix}\right\} x^{\underline{k}}}\)
Wyciągnę \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ x^{n+1} = x \sum _{k=1}^{n+1} \left\{\begin{matrix} n+1 \\ k \end{matrix}\right\} (x-1)^{\underline{k-1}}}\)
\(\displaystyle{ x^n = \sum _{k=1}^{n+1} \left\{\begin{matrix} n+1 \\ k \end{matrix}\right\} (x-1)^{\underline{k-1}}}\)
Pozostaje tylko pokazać, iż suma wejściowa jest równa wyjściowej.