Znajdź funkcje i inne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ania2121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 maja 2012, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 8 razy

Znajdź funkcje i inne

Post autor: ania2121 »

Mam kilka zadań których nie bardzo wiem jak rozwiązać:
1. Znaleźć funkcję tworzącą ciągu \(\displaystyle{ c_{n}=5n+6}\)
2. Dane są 4 kostki, których ściany są pomalowane na czerwono, żółto zielono i niebiesko. Jak ustawić kostki jedna na drugiej tak, aby na każdej ściance powstałego prostopadłościanu wystąpiły 4 kolory? Ustawienia kolorów na każdej kostce każdy dobiera sam.
3. Dla ciągu Fibonacciego \(\displaystyle{ f(n)= s_{n}}\) podaj wzór jawny, gdy \(\displaystyle{ s _{0}=s _{1}=1}\)
oraz \(\displaystyle{ s _{n}=s _{n-1}+s _{n-2}}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 2}\) .
4. W grafie \(\displaystyle{ G(V,E), V=[1,2,3,4]}\),
\(\displaystyle{ E=\left\{ e _{1},e _{2}....e _{10} \right\}=\left\{ (1,2) (1,5) (2,4) (2,5) (3,1) (3,2) (4,1) (4,3) (5,3) (5,4)\right\}}\) . Znajdź:
a) cykle długości 3,4,5
b) ścieżkę eulerowską
c) cykl Hamiltona
d) macierz sąsiedztwa i incydencji.
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. ..-- 20 maja 2012, o 21:02 --Pomoże ktoś?
ODPOWIEDZ