Kombinatoryka, podział na drużyny

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mateuszeksz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 5 razy

Kombinatoryka, podział na drużyny

Post autor: mateuszeksz »

3. Ośmiu kolegów postanowiło zagrać w piłkę. Przed rozpoczęciem gry muszą podzielić się na dwa czteroosobowe zespoły. Na ile sposobów mogą dokonać takiego podziału?


\(\displaystyle{ 4! =24

4! =24

24 \cdot 24 = 576}\)


To jest poprawne rozwiązanie? Proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kombinatoryka, podział na drużyny

Post autor: piasek101 »

To jak wybór czterech z ośmiu.
mateuszeksz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 5 razy

Kombinatoryka, podział na drużyny

Post autor: mateuszeksz »

Czyli

\(\displaystyle{ V \frac{4}{8}= \frac{8!}{8!-4!} =}\) ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kombinatoryka, podział na drużyny

Post autor: piasek101 »

Nie.
Kombinacje mają być.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Kombinatoryka, podział na drużyny

Post autor: zidan3 »

Ukryta treść:    
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Kombinatoryka, podział na drużyny

Post autor: major37 »

To ja podam krótki komentarz do rozwiązania zidana bo pewnie autor nie będzie wiedział dlaczego dzielimy przez dwa. Niech zawodnicy mają na koszulkach numery \(\displaystyle{ (1,2,3,4,5,6,7,8)}\) jak wybierzemy numery \(\displaystyle{ (1,2,3,4)}\) do pierwszej drużyny to w drugiej mamy \(\displaystyle{ (5,6,7,8)}\) a możemy też na odwrót i tak czy siak mamy dwie takie same drużyny i dlatego dzielimy przez dwa.
ODPOWIEDZ