Wyznacz liczbę n

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mateuszeksz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 5 razy

Wyznacz liczbę n

Post autor: mateuszeksz »

Jak rozwiązać zadanie?

Wyznaczyć liczbę naturalną n taką, że:
\(\displaystyle{ {n+2 \choose n}=2n+7}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz liczbę n

Post autor: piasek101 »

Rozpisz tego Newtona.
mateuszeksz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 5 razy

Wyznacz liczbę n

Post autor: mateuszeksz »

tylko jak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz liczbę n

Post autor: piasek101 »

Z definicji.
mateuszeksz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 5 razy

Wyznacz liczbę n

Post autor: mateuszeksz »

a jaka jest ta definicja? Mógłbym prosić o przykładowe rozwiązanie?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11378
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Wyznacz liczbę n

Post autor: mol_ksiazkowy »

a jaka jest ta definicja? Mógłbym prosić o przykładowe rozwiązanie?
\(\displaystyle{ {n+2 \choose n}= {n+2 \choose 2} = \frac{(n+2)(n+1)}{2}=}\) itd
ODPOWIEDZ