Funkcja tworząca

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
michal17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 12 sie 2009, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Funkcja tworząca

Post autor: michal17 »

Witam,
W zadaniu należy wykorzystać funkcję tworzącą. Nie mam jednak pojęcia jak to można zrobić.

Oblicz \(\displaystyle{ a_{n}=\sum_{l=0}^{n}\frac{(2k+1)_{2l}}{(k)_{l}l!}*\frac{(-1)^{n-l}(2(k+n-l)-1)_{2(n-l)}}{(k+n-l-1)_{n-l}(n-l)!}}\)

Wskazówka Niech \(\displaystyle{ k,l\geqslant 0}\) Wyraź \(\displaystyle{ \binom{-k}{l}}\) w postaci dwumianu pewnych dwóch liczb dodatnich. Następnie oblicz \(\displaystyle{ \binom{\frac{2(k+1)}{2}}{l}}}\)

Gdzie \(\displaystyle{ (k)_{l}=k\cdot...\cdot(k-l+1)}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ