Okresl model probabilistyczny dla:
a) rozmieszczenia 3 ponumerowanych kul w 3 ponumerowanych szufladach,
b) rozmieszczenia 3 ponumerowanych kul na 3 ponumerowanych miejscach.
ponumerowane kule w ponumerowanych szufladach
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
ponumerowane kule w ponumerowanych szufladach
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, o 12:26 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
ponumerowane kule w ponumerowanych szufladach
a) wariacja z powtórzeniami: \(\displaystyle{ W_3^3=3^3=27}\)
b) wariacja bez powtórzeń: \(\displaystyle{ V_3^3=\frac{3!}{(3-3)!}=6}\)
b) wariacja bez powtórzeń: \(\displaystyle{ V_3^3=\frac{3!}{(3-3)!}=6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
ponumerowane kule w ponumerowanych szufladach
no wiem, w tym przypadku tak
nie jestem pewna co do podpunktu a) czy sa tam uwzglednione wszystkie przypadki tzn. np jak w szufladzie nr 1 sa np. kule 2,3 w szufladze nr 2 nie ma zadnych, w szufladzie nr 3 kula nr 1, itp.-- 12 maja 2012, o 10:53 --I w ogole jak okreslic ten model?
nie jestem pewna co do podpunktu a) czy sa tam uwzglednione wszystkie przypadki tzn. np jak w szufladzie nr 1 sa np. kule 2,3 w szufladze nr 2 nie ma zadnych, w szufladzie nr 3 kula nr 1, itp.-- 12 maja 2012, o 10:53 --I w ogole jak okreslic ten model?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
ponumerowane kule w ponumerowanych szufladach
Uwzględnia wszystkie. Dla każdej kuli wybieramy jedną z trzech szuflad. Otrzymujemy trzyelementowy ciąg numerów szuflad z powtórzeniami, czyli taką właśnie wariację.
Ogólnej metody określania modelu nie ma. W prostych przypadkach można zastosować taki schemat (na dole strony):
Ogólnej metody określania modelu nie ma. W prostych przypadkach można zastosować taki schemat (na dole strony):