Proszę o podpowiedz do tych zadań:
1. W talii 52 kart losujemy 13. Ile jest możliwości wylosowania:
a) 13 kierów b) 13 kart czerwonych c) 2 króli d)8 pików e) 5 kierów
w tym zadaniu proszę o podpowiedz choć w jednym podpunkcie wtedy z pozostałymi powinienem sobie dać rade.
2. Ile można zbudować różnych napisów z liter słowa ANALFABETA.
3. Ile mamy możliwości ułożenia numeru telefonu zaczynającego się od cyfr 0700
wyszło mi \(\displaystyle{ 10^{6}}\) , lecz nie wiem czy dobrze.
Kombinatoryka, podpowiedzi do zadań
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Kombinatoryka, podpowiedzi do zadań
2. Permutacje z powtórzeniami:
1.a) 1
b) \(\displaystyle{ {26 \choose 13}}\)
c) \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {48 \choose 11}}\)
d) \(\displaystyle{ {13 \choose 8} \cdot {39 \choose 5}}\)
e) \(\displaystyle{ {13 \choose 5} \cdot {39 \choose 8}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{4!}}\)
3. Dobrze1.a) 1
b) \(\displaystyle{ {26 \choose 13}}\)
c) \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {48 \choose 11}}\)
d) \(\displaystyle{ {13 \choose 8} \cdot {39 \choose 5}}\)
e) \(\displaystyle{ {13 \choose 5} \cdot {39 \choose 8}}\)