Witam. Mam do pokazania pewną zależność.
Twierdzenie:
Niech f,g \(\displaystyle{ \in}\) K[x] i niech przynajmniej jeden z nich będzie różny od zera. Wielomian unormowany d \(\displaystyle{ \in}\) K[x] nazywamy NWD(f,g) jeżeli d|f \(\displaystyle{ \wedge}\) d|g oraz jest wielomianem największego stopnia wśród wielomianów o tej własności.
(f,g) = g \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) g|f
No to z lewej do prawej mam tak:
g = (f,g) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) g|f \(\displaystyle{ \wedge}\) g|g
Ponieważ g|g, to musi być g|f
A teraz jak to udowodnić z prawej do lewej?
Wielomian dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
Wielomian dowód
wymagane jest jeszcze założenie że g jest unormowany
np
\(\displaystyle{ NWD(2x ^{2}-2, 2x+2 ) = x+1}\)
(nie 2x+2 mimo że \(\displaystyle{ 2x+2|2x ^{2}+2}\) )
z założenia g|f
oczywiście g|g i jest to największy możliwy dzielnik g
skoro g|f i g|g i jest to największy możliwy dzielnik to jest to z definicji NWD(f,g)=g
np
\(\displaystyle{ NWD(2x ^{2}-2, 2x+2 ) = x+1}\)
(nie 2x+2 mimo że \(\displaystyle{ 2x+2|2x ^{2}+2}\) )
z założenia g|f
oczywiście g|g i jest to największy możliwy dzielnik g
skoro g|f i g|g i jest to największy możliwy dzielnik to jest to z definicji NWD(f,g)=g