i-ty wyraz ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
i-ty wyraz ciągu
Witam,
Moich problemów z matematyką dyskretną ciąg dalszy
Wykorzystując rekurencję i funkcje tworzące podaj wzór zwarty na i-ty wyraz ciągu
\(\displaystyle{ a_{i}=0 ^{2} +...+ i^{2}}\)
Rekurencyjnie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a _{0}=0 \\ a _{i}=a _{i-1}+i ^{2} \end{cases}}\)
Funkcja tworząca dla tego ciągu:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{ \infty } i^{2} \cdot z ^{i}}\)
Problem zaczyna się gdy próbuje utworzyć wzór zwarty:
\(\displaystyle{ A(z)=\sum_{i=0}^{ \infty } i^{2}\cdot z ^{i}=\sum_{i=0}^{ \infty }(\cdot0+[i>0](a _{i-1}+i^{2}))\cdot z ^{i}=\sum_{i=1}^{ \infty } a _{i-1}\cdot z ^{i}+\sum_{i=1}^{ \infty } i^{2} \cdot z ^{i}=\sum_{i=0}^{ \infty } a _{i}\cdot z ^{i+1}+\sum_{i=1}^{ \infty } i^{2} \cdot z ^{i}=?}\)
Nie mam pojęcia jak to dalej rozgryść. Próbowałem coś zrobić z drugim składnikiem sumy (policzyć jego wzór zwarty osobno ale nic to nie dało). Proszę o pomoc w rozwiązaniu i w miarę proste wytłumaczenie.
Moich problemów z matematyką dyskretną ciąg dalszy
Wykorzystując rekurencję i funkcje tworzące podaj wzór zwarty na i-ty wyraz ciągu
\(\displaystyle{ a_{i}=0 ^{2} +...+ i^{2}}\)
Rekurencyjnie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a _{0}=0 \\ a _{i}=a _{i-1}+i ^{2} \end{cases}}\)
Funkcja tworząca dla tego ciągu:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{ \infty } i^{2} \cdot z ^{i}}\)
Problem zaczyna się gdy próbuje utworzyć wzór zwarty:
\(\displaystyle{ A(z)=\sum_{i=0}^{ \infty } i^{2}\cdot z ^{i}=\sum_{i=0}^{ \infty }(\cdot0+[i>0](a _{i-1}+i^{2}))\cdot z ^{i}=\sum_{i=1}^{ \infty } a _{i-1}\cdot z ^{i}+\sum_{i=1}^{ \infty } i^{2} \cdot z ^{i}=\sum_{i=0}^{ \infty } a _{i}\cdot z ^{i+1}+\sum_{i=1}^{ \infty } i^{2} \cdot z ^{i}=?}\)
Nie mam pojęcia jak to dalej rozgryść. Próbowałem coś zrobić z drugim składnikiem sumy (policzyć jego wzór zwarty osobno ale nic to nie dało). Proszę o pomoc w rozwiązaniu i w miarę proste wytłumaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
i-ty wyraz ciągu
Jesteś pewien, że znasz definicję funkcji tworzącej?Mqat pisze: \(\displaystyle{ \begin{cases} a _{0}=0 \\ a _{i}=a _{i-1}+i ^{2} \end{cases}}\)
Funkcja tworząca dla tego ciągu:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{ \infty } i^{2} \cdot z ^{i}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 330
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ut
- Podziękował: 182 razy
- Pomógł: 1 raz
i-ty wyraz ciągu
masz zle. przy \(\displaystyle{ z^i}\) ma stac i-ty wyraz ciagu a wiec suma kwadratow do i wlacznie..
jak jest cos takiego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a _{0}=0 \\ a _{i}=a _{i-1}+i ^{2} \end{cases}}\)
to sprowadzamy to do takiej postaci zeby dzialalo nawet dla poczatkowych wyrazow (tutaj dziala ) i przemnazamy przez \(\displaystyle{ z^i}\) i sumujemy
funkcja tworzaca to \(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i=0}^{}a_i z^i}\)
a jak przemnozymy i przesumujemy ta rekurencje to dostaniemy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{}a_i z^i= \sum_{i=0}^{}a_{i-1} z^i+i^2z^i}\)
\(\displaystyle{ F(z)=zF(z)+i^2z^i}\) => choc tutaj juz pewnosci nie mam wg mnie taki przyklad jest troche za prosty zeby sie bawic w funkcje tworzace ale pisze tutaj zeby sie dowiedziec jak to dalej pociagnac?
jak jest cos takiego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a _{0}=0 \\ a _{i}=a _{i-1}+i ^{2} \end{cases}}\)
to sprowadzamy to do takiej postaci zeby dzialalo nawet dla poczatkowych wyrazow (tutaj dziala ) i przemnazamy przez \(\displaystyle{ z^i}\) i sumujemy
funkcja tworzaca to \(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i=0}^{}a_i z^i}\)
a jak przemnozymy i przesumujemy ta rekurencje to dostaniemy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{}a_i z^i= \sum_{i=0}^{}a_{i-1} z^i+i^2z^i}\)
\(\displaystyle{ F(z)=zF(z)+i^2z^i}\) => choc tutaj juz pewnosci nie mam wg mnie taki przyklad jest troche za prosty zeby sie bawic w funkcje tworzace ale pisze tutaj zeby sie dowiedziec jak to dalej pociagnac?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
i-ty wyraz ciągu
Nie, dostaniemy:kriegor pisze:a jak przemnozymy i przesumujemy ta rekurencje to dostaniemy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{}a_i z^i= \sum_{i=0}^{}a_{i-1} z^i+i^2z^i}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}a_i z^i= \sum_{i=0}^{\infty}a_{i-1} z^i+\sum_{i=0}^{\infty}i^2z^i}\)
By znaleźć ostatnią sumę, wystarczy zróżniczkować stronami równość:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}z^i=\frac{1}{1-z}}\)
skąd dostajemy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}(i+1)z^i=\frac{1}{(1-z)^2}}\)
i jeszcze jedno różniczkowanie:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}(i+2)(i+1)z^i=\frac{2}{(1-z)^3}}\)
Wystarczy teraz zauważyć, że:
\(\displaystyle{ i^2z^i=(i+2)(i+1)z^i-3(i+1)z^i+z^i}\)
więc
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}i^2z^i=\frac{2}{(1-z)^3}-\frac{3}{(1-z)^2}+\frac{1}{1-z}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 330
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ut
- Podziękował: 182 razy
- Pomógł: 1 raz
i-ty wyraz ciągu
o super.
czyli pozostalo jeszcze wyznaczenie funkcji tworzacej \(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i}^{}a_iz^i}\) wiedzac ze \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}a_i z^i= \sum_{i=0}^{\infty}a_{i-1} z^i+\sum_{i=0}^{\infty}i^2z^i}\) czyli \(\displaystyle{ F(z)=zF(z)+\frac{2}{(1-z)^3}-\frac{3}{(1-z)^2}+\frac{1}{1-z}}\) i koniec?
czyli pozostalo jeszcze wyznaczenie funkcji tworzacej \(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i}^{}a_iz^i}\) wiedzac ze \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}a_i z^i= \sum_{i=0}^{\infty}a_{i-1} z^i+\sum_{i=0}^{\infty}i^2z^i}\) czyli \(\displaystyle{ F(z)=zF(z)+\frac{2}{(1-z)^3}-\frac{3}{(1-z)^2}+\frac{1}{1-z}}\) i koniec?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
i-ty wyraz ciągu
Jeszcze nie koniec... potrzebny jest wzór na i-ty wyraz ciągu. Czyli trzeba to rozwinąć w szereg potęgowy, jeszcze wcześniej uprościć:
\(\displaystyle{ F(z)=\frac{z+z ^{2} }{(1-z)^4}}\)
Utworzyć z tego ułamki proste:
\(\displaystyle{ F(z)=\frac{z}{(1-z)^4}+\frac{z ^{2} }{(1-z)^4}}\)
no i wykorzystać jakieś znane rozwinięcie w szereg potęgowy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-z)^4}= \sum_{i=0}^{ \infty } {i+3 \choose i} \cdot z ^{i}}\)
\(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i=0}^{ \infty } {i+3 \choose i} \cdot z ^{i+1}+ \sum_{i=0}^{ \infty } {i+3 \choose i} \cdot z ^{i+2}}\)
Tylko mam jedno pytanie: czy to jest aby na pewno ZNANE rozwinięcie w szereg potęgowy, czy da się do niego jakoś dojść?
EDIT: za dużo kodu, a ja jeszcze do LaTeXa nie jestem przyzwyczajony, stąd ta pomyłka
\(\displaystyle{ F(z)=\frac{z+z ^{2} }{(1-z)^4}}\)
Utworzyć z tego ułamki proste:
\(\displaystyle{ F(z)=\frac{z}{(1-z)^4}+\frac{z ^{2} }{(1-z)^4}}\)
no i wykorzystać jakieś znane rozwinięcie w szereg potęgowy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-z)^4}= \sum_{i=0}^{ \infty } {i+3 \choose i} \cdot z ^{i}}\)
\(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i=0}^{ \infty } {i+3 \choose i} \cdot z ^{i+1}+ \sum_{i=0}^{ \infty } {i+3 \choose i} \cdot z ^{i+2}}\)
Tylko mam jedno pytanie: czy to jest aby na pewno ZNANE rozwinięcie w szereg potęgowy, czy da się do niego jakoś dojść?
EDIT: za dużo kodu, a ja jeszcze do LaTeXa nie jestem przyzwyczajony, stąd ta pomyłka
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 16:00 przez Mqat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 330
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ut
- Podziękował: 182 razy
- Pomógł: 1 raz
i-ty wyraz ciągu
nieprawda czegos zabraklo. prawda jest taka:Mqat pisze: Utworzyć z tego ułamki proste:
\(\displaystyle{ F(z)=\frac{z}{(1-z)^4}+\frac{z}{(1-z)^4}}\)
\(\displaystyle{ F(z)=\frac{z}{(1-z)^4}+\frac{z^2}{(1-z)^4}}\) w sumie smiesznie wyszlo ale tak wyszlo
to rozwiniecie o ktore pytasz jest bardzo znane ale dojscie do niego to straszne grzebanie ja zawsze wolalem przyjac ze jest ono znane bo dochodzenie do niego nie jest jakies odkrywcze trzeba dobrze dlubac w rachunkach (cos znanego rozniczkowac/calkowac i sie uda) a wg mnie nie jest to az tak ambitne
ale nie wykluczam ze jest to zle i leniwe podejscie
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
i-ty wyraz ciągu
Jest gdzieś jakiś spis znanych rozwinięć?
Końcówka rozwiązania:
\(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i=2}^{ \infty } {i+1 \choose i-2} \cdot z ^{i}+ \sum_{i=1}^{ \infty } {i+2 \choose i-1} \cdot z ^{i}}\)
"wyrównuje" i (nie wiem jak to powiedzieć fachowo )
\(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i=2}^{ \infty } ({i+1 \choose i-2}+ {i+2 \choose i-1}) \cdot z ^{i}+z+0}\)
Korzystając z jednoznaczności rozwinięcia funkcji analitycznej w szereg potęgowy i wyliczając symbole Newtona otrzymujemy:
\(\displaystyle{ a _{i}= \frac{i(2i+1)(i+1)}{6}}\)
Dziękuje Wam za pomoc
Końcówka rozwiązania:
\(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i=2}^{ \infty } {i+1 \choose i-2} \cdot z ^{i}+ \sum_{i=1}^{ \infty } {i+2 \choose i-1} \cdot z ^{i}}\)
"wyrównuje" i (nie wiem jak to powiedzieć fachowo )
\(\displaystyle{ F(z)= \sum_{i=2}^{ \infty } ({i+1 \choose i-2}+ {i+2 \choose i-1}) \cdot z ^{i}+z+0}\)
Korzystając z jednoznaczności rozwinięcia funkcji analitycznej w szereg potęgowy i wyliczając symbole Newtona otrzymujemy:
\(\displaystyle{ a _{i}= \frac{i(2i+1)(i+1)}{6}}\)
Dziękuje Wam za pomoc