wybór piłkarzy z drużyny. Moc zbioru

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wybór piłkarzy z drużyny. Moc zbioru

Post autor: major37 »

W meczu piłki nożnej wystąpiło dwunastu piłkarzy drużyny A z numerami na koszulkach od 1 do 12 i trzynastu zawodników drużyny B oznaczonych numerami od 1 do 13. Po meczu dokonano losowego wyboru zawodników do kontroli antydopingowej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania zawodników, którzy grali z różnymi numerami na koszulkach jeżeli wybrano trzech zawodników.
Oczywiście omega \(\displaystyle{ \Omega ={25 \choose 3}}\). No i problem z zdarzeniem sprzyjającym. Mamy 25 zawodników najpierw wybierzmy jednego \(\displaystyle{ {25 \choose 1}}\) A teraz drugiego a potem trzeciego i mamy \(\displaystyle{ {25 \choose 1} \cdot {24 \choose 1} \cdot {23 \choose 1}=25 \cdot 24 \cdot 23}\) ale nasze numery się nie mogą powtarzać a powtarzających numerów jest 12 więc moc zbioru wynosi \(\displaystyle{ (25 \cdot 24 \cdot 23):12}\). Dobrze ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wybór piłkarzy z drużyny. Moc zbioru

Post autor: »

major37 pisze: moc zbioru wynosi \(\displaystyle{ (25 \cdot 24 \cdot 23):12}\). Dobrze ?
Oczywiście źle - dlaczego niby mielibyśmy najpierw uznawać, że istotna jest kolejność, a potem jeszcze dzielić przez ilość powtarzających się numerów?

Wskazówka: spróbuj policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.

Q.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wybór piłkarzy z drużyny. Moc zbioru

Post autor: major37 »

Przecież nie jest istotna kolejność bo nie zastosowałem wzoru na wariacje. Hm mówisz przeciwnego. To niech przeciwne to \(\displaystyle{ A ^{'}}\)-czyli wylosowano zawodników z tymi samymi numerami. Czyli z pierwszej drużyny możemy wybrać wśród 12 zawodników ale z drugiej już musi być jeden zawodnik żeby miał ten sam numer a trzeci może być dowolny czyli wybierany spośród 23 co nam daje \(\displaystyle{ 12 \cdot 23}\) teraz chyba dobrze co ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wybór piłkarzy z drużyny. Moc zbioru

Post autor: »

Zastosowałeś wzór na wariację, tylko niejawnie. Kolejność uwzględniłeś, bo przecież najpierw wybrałeś jednego, potem drugiego, a potem trzeciego - czyli istotne było kto jest pierwszy, kto ostatni.

A teraz jest już ok.

Q.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wybór piłkarzy z drużyny. Moc zbioru

Post autor: major37 »

Ta kombinatoryka moja pięta Dzięki Qń
ODPOWIEDZ