Nurtuje mnie jedna rzecz. Załóżmy, że mamy \(\displaystyle{ 4}\) kule czarne i \(\displaystyle{ 6}\) białych.
Losujemy bez zwracania \(\displaystyle{ 3}\) kule. Wówczas \(\displaystyle{ \Omega = {10 \choose 3} = \frac{10!}{3!(10-3)!} = \frac{10!}{3! \cdot 7!} = \frac{7! \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10}{3! \cdot 7!} = \frac{8 \cdot 9 \cdot 10}{3!}}\)
Jaka byłaby przestrzeń zdarzeń, jeżeli losujemy te \(\displaystyle{ 3}\) kule ze zwracaniem?
Według mnie powinno być \(\displaystyle{ \Omega = \frac{10 \cdot 10 \cdot 10}{3!}}\). Liczba ta nie jest jednak całkowita. Może mnie ktoś oświecić jak to powinno być?
losowanie ze zwracaniem, a bez zwracania
- Arcymistrz
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów
- Pomógł: 15 razy
losowanie ze zwracaniem, a bez zwracania
3-wyrazowa wariacja z powtórzeniami zbioru 10 elementowego: \(\displaystyle{ 10^{3}}\)
- Arcymistrz
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 3 razy
losowanie ze zwracaniem, a bez zwracania
Dlaczego tak? Przecież kolejność nie ma znaczenia, liczy się tylko efekt jakie te kule są.
Jeżeli wg. Ciebie ma to być wariacja z powtórzeniami to w pierwszej opcji, gdy losujemy bez zwracania powinna być wariacja bez powtórzeń, czyli \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8}\), ale tak nie jest. Dzieli się to przez permutację zbioru 3 elementowego czyli \(\displaystyle{ 3!}\), bo kolejność wylosowanych kul nie ma znaczenia, liczy się tylko jakie są te kule.
edit:
Już wiem jak powinno być. Będzie to kombinacja z powtórzeniami.
\(\displaystyle{ C_{n}^{k} = {n+k-1 \choose k}}\)
Jeżeli wg. Ciebie ma to być wariacja z powtórzeniami to w pierwszej opcji, gdy losujemy bez zwracania powinna być wariacja bez powtórzeń, czyli \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8}\), ale tak nie jest. Dzieli się to przez permutację zbioru 3 elementowego czyli \(\displaystyle{ 3!}\), bo kolejność wylosowanych kul nie ma znaczenia, liczy się tylko jakie są te kule.
edit:
Już wiem jak powinno być. Będzie to kombinacja z powtórzeniami.
\(\displaystyle{ C_{n}^{k} = {n+k-1 \choose k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów
- Pomógł: 15 razy
losowanie ze zwracaniem, a bez zwracania
Sorry, nie zrozumiałem Ciebie.
Jeśli wszystkie kule są unikatowe:
1. kolejność ma znaczenie:
a) ze zwracaniem - wariacja z powtórzeniami
b) bez zwracania - wariacja bez powtórzeniami
2. kolejność nie ma znaczenia:
a) ze zwracaniem - kombinacja z powtórzeniami
b) bez zwracania - kombinacja bez powtórzeń
Jednak pisałeś coś o \(\displaystyle{ 4}\) kulach czarnych i \(\displaystyle{ 6}\) białych.
Jeśli wszystkie kule są unikatowe:
1. kolejność ma znaczenie:
a) ze zwracaniem - wariacja z powtórzeniami
b) bez zwracania - wariacja bez powtórzeniami
2. kolejność nie ma znaczenia:
a) ze zwracaniem - kombinacja z powtórzeniami
b) bez zwracania - kombinacja bez powtórzeń
Jednak pisałeś coś o \(\displaystyle{ 4}\) kulach czarnych i \(\displaystyle{ 6}\) białych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
losowanie ze zwracaniem, a bez zwracania
Unikatowość kul nie ma nic do rzeczy.
W ten sposób mylisz ilość wszystkich możliwych wyników losowania z "obserwowalnym wynikiem" takiego losowania.
Zauważ, że przy losowaniu bez zwracania \(\displaystyle{ 3}\) kul z \(\displaystyle{ 10}\) (jak w przykładzie) możemy obserwować takie cztery wyniki losowania:
\(\displaystyle{ \left\{ C;C;C\right\} \ ; \ \left\{ B;C;C\right\} \ ; \ \left\{ B;B;C\right\} \ ; \ \left\{ B;B;B\right\}}\)
Natomiast wyliczona moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega= {10 \choose 3}}\) jest niewątpliwie dużo większa.
W ten sposób mylisz ilość wszystkich możliwych wyników losowania z "obserwowalnym wynikiem" takiego losowania.
Zauważ, że przy losowaniu bez zwracania \(\displaystyle{ 3}\) kul z \(\displaystyle{ 10}\) (jak w przykładzie) możemy obserwować takie cztery wyniki losowania:
\(\displaystyle{ \left\{ C;C;C\right\} \ ; \ \left\{ B;C;C\right\} \ ; \ \left\{ B;B;C\right\} \ ; \ \left\{ B;B;B\right\}}\)
Natomiast wyliczona moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega= {10 \choose 3}}\) jest niewątpliwie dużo większa.