Zasada włączania i wyłączania.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ugabuga333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 415
Rejestracja: 12 lis 2011, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: ugabuga333 »

Z przyjęcia, na którym było \(\displaystyle{ 10}\) par małżeńskich jego uczestnicy wychodzą parami ( kobieta z mężczyzną ). Ile jest możliwości, że żaden mężczyzna nie wychodzi ze swoją żoną ?
sieniaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Pomógł: 15 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: sieniaf »

Rozpatrzmy #1 mężczyznę, może on wybrać 1 z 9 na 10 partnerek, #2 mężczyzna również nie może wybrać swojej żony, jednak on dobiera sobie partnerkę już z puli 9 partnerek, dlatego wybiera 1 z 8 na 9 partnerek, analogicznie dobiera sobie partnerkę mężczyzna 3,4,5,6,7,8. #9 mężczyzna wybiera z puli 2 partnerek, gdzie 1 z nich to jego żona, więc tak naprawdę może dokonać, tylko 1 wyboru, ostatni mężczyzna wychodzi z ostatnią partnerką, więc też może wybrać, tylko w 1 sposób. Zatem ilość wszystkich par, w której żaden mężczyzna nie wychodzi z żoną wyraża się liczbą:
\(\displaystyle{ C_{9}^{1}C_{8}^{1}C_{7}^{1}C_{6}^{1}C_{5}^{1}C_{4}^{1}C_{3}^{1}C_{2}^{1}=9!}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: norwimaj »

sieniaf, tytuł wątku nie jest przypadkowy. Skąd wiesz że drugi mężczyzna ma do wyboru \(\displaystyle{ 9}\) partnerek? Tak jest tylko wtedy gdy pierwszy wybierze żonę drugiego. W przeciwnym wypadku drugi ma już tylko \(\displaystyle{ 8}\) partnerek do wyboru. Jeśli chcesz dalej brnąć w rozpatrywanie przypadków, to życzę wytrwałości.
ugabuga333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 415
Rejestracja: 12 lis 2011, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: ugabuga333 »

Umie ktoś to zrobić z zasady włączania i wyłączania ? ;/
sieniaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Pomógł: 15 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: sieniaf »

norwimaj pisze:sieniaf, tytuł wątku nie jest przypadkowy. Skąd wiesz że drugi mężczyzna ma do wyboru \(\displaystyle{ 9}\) partnerek? Tak jest tylko wtedy gdy pierwszy wybierze żonę drugiego.
#2 mężczyzna ma do wyboru 8 partnerek, #1 mężczyzna może wybrać dowolną żonę prócz swojej, nie tylko żonę #2.
norwimaj pisze:W przeciwnym wypadku drugi ma już tylko \(\displaystyle{ 8}\) partnerek do wyboru
mógłbyś to uzasadnić?
norwimaj pisze:Jeśli chcesz dalej brnąć w rozpatrywanie przypadków, to życzę wytrwałości
Wystarczy rozpatrzyć 2-3 przypadki, żeby zauważyć zależność.
Tatar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 mar 2008, o 10:19
Płeć: Mężczyzna

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: Tatar »

To nie jest zasada włączania i wyłączania, tylko prostacka reguła mnożenia. Na pocieszenie wstawiam wam deltę. \(\displaystyle{ \Delta}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: norwimaj »

sieniaf pisze: Wystarczy rozpatrzyć 2-3 przypadki, żeby zauważyć zależność.
To znajdź tę zależność.
ugabuga333 pisze:Umie ktoś to zrobić z zasady włączania i wyłączania ? ;/
Niech \(\displaystyle{ A_i}\) (dla \(\displaystyle{ i=1,2,\ldots10}\)) będzie zbiorem tych przyporządkowań, w których \(\displaystyle{ i}\)-ty mężczyzna wychodzi z \(\displaystyle{ i}\)-tą kobietą. Chcemy policzyć

\(\displaystyle{ \left|X\setminus \bigcup_{i=1}^{10} A_i\right|}\),

gdzie \(\displaystyle{ X}\) to zbiór wszystkich przyporządkowań.


Dalej już chyba wiadomo co robić?

-- 16 kwi 2012, o 23:47 --

Tatar dziękuję, piękna delta.
sieniaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Pomógł: 15 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: sieniaf »

norwimaj pisze:To znajdź tę zależność.
Przedstawiłem ją w moim pierwszym poście, pewnie się mylę, ale nie wiem gdzie w moim rozumowaniu jest błąd, byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi go wskazał.
Tatar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 mar 2008, o 10:19
Płeć: Mężczyzna

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: Tatar »

Prosze bardzo sieniaf
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: norwimaj »

Pierwszy mężczyzna może wybrać jedną z dziewięciu kobiet - z tym się zgadzam.

Drugi mężczyzna może wybrać każdą z wyjątkiem swojej żony i kobiety wybranej przez pierwszego. Żona drugiego oraz kobieta wybrana przez pierwszego to może być ta sama osoba albo mogą to być dwie różne osoby. Dlatego drugi ma do wyboru albo dziewięć, albo osiem kobiet. W związku z tym nie można zastosować reguły mnożenia.
sieniaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Pomógł: 15 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: sieniaf »

norwimaj pisze:Pierwszy mężczyzna może wybrać jedną z dziewięciu kobiet - z tym się zgadzam.

Drugi mężczyzna może wybrać każdą z wyjątkiem swojej żony i kobiety wybranej przez pierwszego. Żona drugiego oraz kobieta wybrana przez pierwszego to może być ta sama osoba albo mogą to być dwie różne osoby. Dlatego drugi ma do wyboru albo dziewięć, albo osiem kobiet. W związku z tym nie można zastosować reguły mnożenia.
Dzięki.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: mat_61 »

Proponuję taki sposób doboru par (nie widzę błędu w poniższym rozumowaniu ale myślę, że ktoś to jeszcze zweryfikuje):

Zaczyna mąż z pierwszej pary \(\displaystyle{ M_{1}}\) i wybiera dowolną spośród pań z wyjątkiem swojej żony \(\displaystyle{ K_{1}}\), czyli ma \(\displaystyle{ 9}\) możliwości wyboru. Powiedzmy, że wybiera panią \(\displaystyle{ K_{i}}\)

Następnie mąż \(\displaystyle{ M_{i}}\) czyli pani wybranej przez \(\displaystyle{ M_{1}}\) wybiera dowolną spośród pozostałych pań, czyli ma \(\displaystyle{ 8}\) możliwości. Powiedzmy, że wybiera panią \(\displaystyle{ K_{j}}\)

Następnie mąż \(\displaystyle{ M_{j}}\) czyli pani wybranej przez \(\displaystyle{ M_{i}}\) wybiera dowolną spośród pozostałych pań, czyli ma \(\displaystyle{ 7}\) możliwości. Powiedzmy, że wybiera panią \(\displaystyle{ K_{k}}\)

itd.

Wszystkich możliwych do utworzenia par takich, że mąż nie jest w parze ze swoją żoną jest więc \(\displaystyle{ 9!}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: norwimaj »

mat_61, jeśli \(\displaystyle{ M_i}\) wybierze \(\displaystyle{ K_1}\), to w Twoim rozumowaniu następnie prawo wyboru ma \(\displaystyle{ M_1}\), a przecież on już wybierał.


Dokończę sposób z regułą włączeń i wyłączeń, żeby był napisany poprawny wynik. To ułatwi weryfikację kolejnych sposobów rozwiązania.

\(\displaystyle{ \left|X\setminus \bigcup_{i=1}^{10} A_i\right|=\\\\=
\left|X\right|- \left|\bigcup_{i=1}^{10} A_i\right| =
\left|X\right|- \sum_{1\le i \le 10} \left|A_i\right| + \sum_{1\le i_1<i_2 \le 10} \left|A_{i_1}\cap A_{i_2}\right| +\\\\- \sum_{1\le i_1<i_2<i_3 \le 10} \left|A_{i_1}\cap A_{i_2}\cap A_{i_3}\right| +
\ldots + \left|A_1\cap A_2\cap \ldots \cap A_{10}\right|=\\\\
=\left|X\right|- 10\left|A_1\right| +\binom{10}2 \left|A_1\cap A_2\right| - \binom{10}3 \left|A_1\cap A_2\cap A_3\right| +
\ldots + \left|A_1\cap A_2\cap \ldots \cap A_{10}\right|=\\\\
=10!- 10\cdot 9! +\binom{10}2 \cdot 8! - \binom{10}3 \cdot 7! +
\ldots + 0! =
10!\cdot \left(\frac1{0!}-\frac1{1!}+\frac1{2!}-\frac1{3!}+\ldots+\frac1{10!}\right) =\\\\= \left\lceil \frac{10!}e \right\rceil = 1334961}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: mat_61 »

Nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć ale rzeczywiście moja propozycja jest do ... niczego.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Zasada włączania i wyłączania.

Post autor: fon_nojman »

Mam pytanie do przedostatniej równości
norwimaj pisze:\(\displaystyle{ \ldots= 10!\cdot \left(\frac1{0!}-\frac1{1!}+\frac1{2!}-\frac1{3!}+\ldots+\frac1{10!}\right) = \left\lceil \frac{10!}e \right\rceil =\ldots}\)
jak ją uzasadnić?
ODPOWIEDZ