Nie jestem pewna czy w dobrym dziale umieścilam to zadanie,ale mysle,że tu trzeba skorzystać z wariacji bez powtorzen?
ile dzielnikow dodatnich ma liczba \(\displaystyle{ 24480}\)?
po rozłożeniu na czynniki to jest:
\(\displaystyle{ 5 \cdot 3^{2} \cdot 2^{5} \cdot 17}\)
czy to będzie wynik: \(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 2 =72}\)?
ile dzielników dodatnich ma liczba 24480
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 6 mar 2012, o 16:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 22 razy
ile dzielników dodatnich ma liczba 24480
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
ile dzielników dodatnich ma liczba 24480
Dobrze, tylko literówka: \(\displaystyle{ 2\cdot 3\cdot {\red 6}\cdot 2=72}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów
- Pomógł: 15 razy
ile dzielników dodatnich ma liczba 24480
Liczba \(\displaystyle{ n}\) o rozkładzie \(\displaystyle{ p^{n_{1}}_{1}p^{n_{2}}_{2}p^{n_{3}}_{3} \ldots p^{n_{k}}_{k}}\), gdzie \(\displaystyle{ p_{1},p_{2},p_{3},\ldots ,p_{k}}\) to liczby pierwsze, ma:
\(\displaystyle{ m=(n_{1}+1)(n_{2}+1)(n_{3}+1)\ldots(n_{k}+1)}\) dzielników naturalnych.
\(\displaystyle{ m=(n_{1}+1)(n_{2}+1)(n_{3}+1)\ldots(n_{k}+1)}\) dzielników naturalnych.