Ile jest palindromów długości \(\displaystyle{ n}\) ( zakładamy, że alfabet ma \(\displaystyle{ 26}\) liter ) ?
-- 15 kwi 2012, o 11:05 --
Kombinowałam coś takiego, ale nie wiem czy to ma sens, więc będę wdzięczna za pomoc :
Weźmy np. \(\displaystyle{ n=3}\), to mamy pierwsze miejsce i nie ważne co tam będzie, więc \(\displaystyle{ 26 \cdot}\), potem będzie środek, więc też nie istotne \(\displaystyle{ 26 \cdot 26}\) no i na końcu musi być ta co na początku, a więc \(\displaystyle{ 26 \cdot 26 \cdot 1}\)
Weźmy np. \(\displaystyle{ n=4}\), to mamy pierwsze dwa miejsca nieistotne, a więc \(\displaystyle{ 26 \cdot 26}\), a dalsze wymuszone \(\displaystyle{ 26 \cdot 26 \cdot 1 \cdot 1}\)
To tak zrobiłam, żeby sobie jakoś zobrazować, a co do ogólności, to wydaje mi się, że dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych będzie to po prostu \(\displaystyle{ 26^{ \frac{n}{2} }}\), no ale przy \(\displaystyle{ n}\) nieparzystych trzeba jeszcze wziąć pod uwagę tą środkową literę, a więc bedzie tu \(\displaystyle{ 26^ \frac{n+1}{2}}\)
A, więc dla ogólności było by to : \(\displaystyle{ 26^{\left\lfloor \frac{n+1}{n} \right\rfloor }}\)
Tylko nie wiem jak to formalnie uzasadnić ?
Ilość palindromów.
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ilość palindromów.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 21:52 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Ilość palindromów.
To uzasadnienie jest prawidłowe: skoro słowo ma być symetryczne, to dobieramy tylko jego połowę, czyli \(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{n+1}{2} \right\rfloor}\) liter