oblicz rekurencyjnie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
maras3190
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 maja 2010, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

oblicz rekurencyjnie

Post autor: maras3190 »

witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu, opuściłem zajęcia i kompletnie nie rozumiem

Oblicz \(\displaystyle{ a_5}\) i \(\displaystyle{ a_6}\), jeśli

\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=1\\a_2=-1\\ a_{n+1} =2 ^{a_n}\mbox{ dla }n \ge 2 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, o 17:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

oblicz rekurencyjnie

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ a_3=2^{a_2}=2^{-1}=\frac{1}{2}\\
a_4=2^{a_3}=2^{\frac{1}{2}}=\sqrt{2}\\
a_5=2^{a_4}=2^{\sqrt{2}}\\
a_6=2^{a_5}=2^{(2^{\sqrt{2}})}\\}\)
ODPOWIEDZ