Podziały liczb - udownodnić równość

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nikodem92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 paź 2010, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 18 razy

Podziały liczb - udownodnić równość

Post autor: nikodem92 »

Wykaż, że:

\(\displaystyle{ P(n,k) = \sum_{i=1}^{k} P(n-k,i)}\)

(gdzie \(\displaystyle{ P(n,k)}\) to liczba podziałów \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) składników)

Czyli twierdzimy, że liczba podziałów \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) składników jest równa sumie od \(\displaystyle{ i=1 ... k}\) podziałów liczby \(\displaystyle{ n-k}\) na \(\displaystyle{ i}\) składników. Mam pomysł, żeby odjąć 1 od każdego składnika po lewej stronie, wtedy mamy \(\displaystyle{ n-k}\) po prawej. Niektóre początkowe mogły nam się wyzerować, stąd iteracja po \(\displaystyle{ i}\) (np. \(\displaystyle{ P(n-k,1)}\) - to znaczy, że było na początku \(\displaystyle{ k-1}\) jedynek). Tylko jak to wykazać formalnie...?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Podziały liczb - udownodnić równość

Post autor: »

Poszukaj pod hasłem diagramy Ferrersa.

Q.
ODPOWIEDZ