kombinatory zakres podstawowy 4 zadan. Potrzebne tylko wzory

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kasiula1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2 kwie 2012, o 09:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy

kombinatory zakres podstawowy 4 zadan. Potrzebne tylko wzory

Post autor: kasiula1994 »

2. Wiedząc że \(\displaystyle{ P(A\cup B)=\frac{9}{10},P(A\cap B)=\frac{1}{5},P(B')=\frac{2}{5}, oblicz P(A).}\)


3. Ile jest liczb trzycyfrowych mniejszych od 687, o różnych cyfrach, utworzonych z cyfr należących do zbioru {4, 5, 6, 7, 8, 9}

4. Rzucamy trzy razy kostką do gry w kształcie czworościanu foremnego. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - suma oczek wyrzuconych w pierwszym i w drugim rzucie jest większa od liczby oczek wyrzuconych w trzecim rzucie.

5. W pojemniku jest n kul białych i 4 kule czarne. Losujemy kolejno dwie kule bez zwracania. Prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej czarnej kuli jest równe
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Oblicz, ile kul białych było w pojemniku.


Ewentualne wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej mile widziane. Będzie mi łatwiej to rozgryźć
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

kombinatory zakres podstawowy 4 zadan. Potrzebne tylko wzory

Post autor: piasek101 »

2) \(\displaystyle{ P\left((A\cup B)'\right)=0,1}\)

\(\displaystyle{ P(A)=P(B') - P((A\cup B)')+P(A\cap B)}\)
ODPOWIEDZ