Ustawienia wież na szachownicy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pitercr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Ustawienia wież na szachownicy

Post autor: pitercr »

Witajcie,

mam problem z zadaniem:
Ile sposobami można ustawić na szachownicy 8 jednakowych wież tak, aby żadne dwie
się nie atakowały, a żadna z wież nie stała na wybranej przekątnej?

Ustaliłem, że wszystkich takich możliwości jest \(\displaystyle{ 7! \cdot 7}\), ponieważ gdy skreślimy daną przekątną i będziemy ustawiać wieże obok ,,kwadracików" oznaczających skreślenia przekątnej, to w pierwszej i drugiej kolumnie możemy ustawić wieże na 7 sposobów, w kolejnych kolumnach na 6,5,4,3,2,1 sposobów.

Proszę o pomoc lub też w razie poprawnego toku rozumowania - potwierdzenie
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2012, o 23:13 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Hassgesang
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 17 razy

Ustawienia wież na szachownicy

Post autor: Hassgesang »

Nie wiem czy dobrze cię rozumiem, załóżmy że wykluczamy przekątną lewo, dół - góra, prawo. Rozważana szachownica: \(\displaystyle{ 3 x 3}\). Wtedy istnieją tylko dwa ułożenia:


ty sugerujesz \(\displaystyle{ 2 \cdot 2! = 4}\). Chyba że 6 - 4 = 2, ale to nie wynika z twojego posta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Ustawienia wież na szachownicy

Post autor: »

Wskazówka: reguła włączeń i wyłączeń.

Przez \(\displaystyle{ A_i}\) oznacz zdarzenie, że na \(\displaystyle{ i}\)-tym polu ustalonej przekątnej stoi wieża. Wówczas chcemy policzyć \(\displaystyle{ |A_1'\cap \ldots \cap A_8'|}\), a jak wiadomo z reguły włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ |A_1'\cap \ldots \cap A_8'|= |\Omega | - \sum_{i}|A_i|+\sum_{i,j}|A_i\cap A_j|- \ldots + |A_1 \cap \ldots \cap A_8|}\)

Q.
ODPOWIEDZ