Cześć, mam problem z jednym zadaniem. Na ile sposobów możemy wyciągnąć z talii 52 kart 8 kart tak, aby była w nich przynajmniej 1 karta z każdego koloru.
Nie wiem jak poradzić sobie szczególnie w tym miejscu, gdy mam:
\(\displaystyle{ 13 \cdot 13 \cdot 13 \cdot 13 \cdot {48 \choose 4}}\)
ponieważ taki zapis rozróżnia sytuację gdy np w losowaniu po 1 karcie z każdego koloru wylosuję asa pik, a w pozostałych króla pik, oraz odwrotnie - gdy zacznę losowanie od króla. Jak to dokładnie rozbić? Z góry dzięki za pomoc!
Losowanie 8 kart z talii 52 kart.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Losowanie 8 kart z talii 52 kart.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2012, o 22:17 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Losowanie 8 kart z talii 52 kart.
Zastanawiam się,czy nie łatwiej policzyć ilość sposobów losowania w zdarzeniu przeciwnym,czyli wylosowanie 8 kart z trzech kolorów ,ośmiu kart z dwóch kolorów i 8 kart w jednym kolorze
\(\displaystyle{ {39\choose\\8} \cdot {4\choose\\1}+{27\choose\\8} \cdot {4\choose\\2}+{13\choose\\8} \cdot {4\choose\\1}}\).
\(\displaystyle{ {39\choose\\8} \cdot {4\choose\\1}+{27\choose\\8} \cdot {4\choose\\2}+{13\choose\\8} \cdot {4\choose\\1}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Losowanie 8 kart z talii 52 kart.
Wg mnie nie możemy tak zrobić, ponieważ przy losowaniu np \(\displaystyle{ {39 \choose 8}}\) uwzględniasz np taki przypadek że wylosujemy wszystkie 8 kart z jednego wśród 3 kolorów (a to zostało już policzone w \(\displaystyle{ {13 \choose 8}}\). Twoja metoda podchodzi bardziej pod zasadę "włączania i wyłączania", ale chyba powinna być rozpatrzona trochę inaczej : )
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie 8 kart z talii 52 kart.
janka, twój pomysł jest dobry, ale obliczenia niestety nie.
Ostatni składnik (czyli wybór wszystkich kart w tym samym kolorze) \(\displaystyle{ \textcolor{red}{{4 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}}}\) jest OK.
Drugi składnik ma uwzględniać zestawy dwukolorowe, ale musisz zauważyć, że wśród wyborów z dwukolorowego zestawu których jest \(\displaystyle{ {26 \choose 8}}\) są także zestawy jednokolorowe których jest (wybieramy jeden z dwóch kolorów i liczymy ile jest zestawów w każdym z nich):
\(\displaystyle{ {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}}\)
i których nie należy uwzględniać (bo są uwzględnione w przypadkach jednokolorowych)
Wszystkich zestawów dwukolorowych jest więc:
\(\displaystyle{ \textcolor{blue}{{4 \choose 2} \left[ {26 \choose 8} - {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}\right]}}\)
Analogicznie należy obliczyć ilość zestawów trzykolorowych. Od wszystkich zestawów należy odjąć te dwukolorowe (policzone tak jak wyżej) oraz jednokolorowe. Czyli dla pierwszego składnika powinno być tak:
\(\displaystyle{ \textcolor{green}{{4 \choose 1} \left\{ {39 \choose 8} - {3 \choose 2}\left[ {26 \choose 8}- {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 6} \right] - {3\choose 1} \cdot {13 \choose 8} \right\}}}\)
Wszystkich wariantów mamy więc:
\(\displaystyle{ {52 \choose 8} -\textcolor{red}{{4 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}}-\textcolor{blue}{{4 \choose 2} \left[ {26 \choose 8} - {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}\right]}-\textcolor{green}{{4 \choose 1} \left\{ {39 \choose 8} - {3 \choose 2}\left[ {26 \choose 8}- {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 6} \right] - {3\choose 1} \cdot {13 \choose 8} \right\}}= \\ ={52 \choose 8} -4 {36 \choose 8} +6 {26 \choose 8} -4 {13 \choose 8}}\)
-- 15 kwi 2012, o 21:35 --
Można to także zrobić w inny sposób:
Zapiszemy liczbę 8 jako sumę czterech całkowitych liczb dodatnich co można zrobić na 5 sposobów:
\(\displaystyle{ 5+1+1+1 \\
4+2+1+1 \\
3+3+1+1 \\
3+2+2+1 \\
2+2+2+2}\)
Teraz możemy liczyć kolejno kombinacje dla wyboru 5 kart z jednego z wybranych kolorów + po 1 karcie z każdego pozostałych kolorów lub wyboru 4 kart z jednego z wybranych kolorów + 2 kart z drugiego z wybranych kolorów + po 1 karcie z każdego pozostałych kolorów itd.
Ostatni składnik (czyli wybór wszystkich kart w tym samym kolorze) \(\displaystyle{ \textcolor{red}{{4 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}}}\) jest OK.
Drugi składnik ma uwzględniać zestawy dwukolorowe, ale musisz zauważyć, że wśród wyborów z dwukolorowego zestawu których jest \(\displaystyle{ {26 \choose 8}}\) są także zestawy jednokolorowe których jest (wybieramy jeden z dwóch kolorów i liczymy ile jest zestawów w każdym z nich):
\(\displaystyle{ {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}}\)
i których nie należy uwzględniać (bo są uwzględnione w przypadkach jednokolorowych)
Wszystkich zestawów dwukolorowych jest więc:
\(\displaystyle{ \textcolor{blue}{{4 \choose 2} \left[ {26 \choose 8} - {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}\right]}}\)
Analogicznie należy obliczyć ilość zestawów trzykolorowych. Od wszystkich zestawów należy odjąć te dwukolorowe (policzone tak jak wyżej) oraz jednokolorowe. Czyli dla pierwszego składnika powinno być tak:
\(\displaystyle{ \textcolor{green}{{4 \choose 1} \left\{ {39 \choose 8} - {3 \choose 2}\left[ {26 \choose 8}- {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 6} \right] - {3\choose 1} \cdot {13 \choose 8} \right\}}}\)
Wszystkich wariantów mamy więc:
\(\displaystyle{ {52 \choose 8} -\textcolor{red}{{4 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}}-\textcolor{blue}{{4 \choose 2} \left[ {26 \choose 8} - {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 8}\right]}-\textcolor{green}{{4 \choose 1} \left\{ {39 \choose 8} - {3 \choose 2}\left[ {26 \choose 8}- {2 \choose 1} \cdot {13 \choose 6} \right] - {3\choose 1} \cdot {13 \choose 8} \right\}}= \\ ={52 \choose 8} -4 {36 \choose 8} +6 {26 \choose 8} -4 {13 \choose 8}}\)
-- 15 kwi 2012, o 21:35 --
Można to także zrobić w inny sposób:
Zapiszemy liczbę 8 jako sumę czterech całkowitych liczb dodatnich co można zrobić na 5 sposobów:
\(\displaystyle{ 5+1+1+1 \\
4+2+1+1 \\
3+3+1+1 \\
3+2+2+1 \\
2+2+2+2}\)
Teraz możemy liczyć kolejno kombinacje dla wyboru 5 kart z jednego z wybranych kolorów + po 1 karcie z każdego pozostałych kolorów lub wyboru 4 kart z jednego z wybranych kolorów + 2 kart z drugiego z wybranych kolorów + po 1 karcie z każdego pozostałych kolorów itd.