\(\displaystyle{ 18}\) druzyn pilkarskich bierze udzial w turnieju
w pierwszej turze kazda z druzyn rozegrala \(\displaystyle{ 8}\) meczy
wykaz ze wsrod tych druzyn nie mozna znalezc trzech takich ktore nie rozegraly ze soba zadnego meczu
turniej pilkarski
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
turniej pilkarski
mam taki pomysł, ale nie wiem, czy jest do końca dobry
Trzeba rozważyć graf \(\displaystyle{ G}\) o 18 wierzchołkach, w którym każdy wierzchołek jest stopnia 8. Trzeba pokazać, że taki graf ma co najwyżej dwie składowe.
Rozważmy graf \(\displaystyle{ G}\) o k składowych spójnych, w którym każdy wierzchołek ma stopień równy 8. W każdej składowej spójnej jest co najmniej 9 wierzchołków (wierzchołek i jego ośmiu sąsiadów nieleżących w innych składowych), czyli liczba wierzchołków w grafie spełnia nierówność
\(\displaystyle{ k \cdot 9 \le 18}\) // k składowych spójnych po 9 wierzchołków każda <= liczba wszystkich wierzchołków w grafie
\(\displaystyle{ k \le 2}\)
czyli nasz graf ma co najwyżej dwie składowe
Jeżeli można byłoby znaleźć trzy takie drużyny, które nie rozegrały ze sobą żadnego meczu, to graf miałby co najmniej trzy składowe spójne.
Trzeba rozważyć graf \(\displaystyle{ G}\) o 18 wierzchołkach, w którym każdy wierzchołek jest stopnia 8. Trzeba pokazać, że taki graf ma co najwyżej dwie składowe.
Rozważmy graf \(\displaystyle{ G}\) o k składowych spójnych, w którym każdy wierzchołek ma stopień równy 8. W każdej składowej spójnej jest co najmniej 9 wierzchołków (wierzchołek i jego ośmiu sąsiadów nieleżących w innych składowych), czyli liczba wierzchołków w grafie spełnia nierówność
\(\displaystyle{ k \cdot 9 \le 18}\) // k składowych spójnych po 9 wierzchołków każda <= liczba wszystkich wierzchołków w grafie
\(\displaystyle{ k \le 2}\)
czyli nasz graf ma co najwyżej dwie składowe
Jeżeli można byłoby znaleźć trzy takie drużyny, które nie rozegrały ze sobą żadnego meczu, to graf miałby co najmniej trzy składowe spójne.