równanie - symbol Newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
katarinka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

równanie - symbol Newtona

Post autor: katarinka1201 »

Mógłby mi ktoś po kolei rozwiązać to równanie, bo pogubiłam się w liczeniach

\(\displaystyle{ \frac{ {n \choose 2} }{ {3n \choose 2} } + \frac{ {2n \choose 2} }{ {3n \choose 2} } = \frac{ {n \choose 1} \cdot {2n \choose 1} }{ {3n \choose 2} }}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie - symbol Newtona

Post autor: piasek101 »

Pokaż co dostajesz z poszczególnych symboli.
katarinka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

równanie - symbol Newtona

Post autor: katarinka1201 »

\(\displaystyle{ \frac{ \frac{n!}{n!(n-2) \cdot 2} + \frac{2n!}{2n!(2n-2)2} }{ \frac{3n!}{3n!(3n-2)2} }=2 n^{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie - symbol Newtona

Post autor: piasek101 »

Nie bardzo.
Patrz

\(\displaystyle{ {n\choose 2}=\frac{n!}{2!(n-2)!}=\frac{(n-2)!(n-1)n}{2!(n-2)!}=...}\)
katarinka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

równanie - symbol Newtona

Post autor: katarinka1201 »

a mógłbyś mi jeszcze rozłożyć to \(\displaystyle{ {2n \choose 2}}\), żebym załapała sposób

\(\displaystyle{ \frac{(2n-2)!(2n-1)2n}{2(2n-2)!}}\) ok?

dzięki
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, o 13:30 przez katarinka1201, łącznie zmieniany 2 razy.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

równanie - symbol Newtona

Post autor: Majeskas »

\(\displaystyle{ {2n \choose 2}= \frac{(2n)!}{2!(2n-2)!}= \frac{(2n-2)!(2n-1)\cdot2n}{2(2n-2)!}=n(2n-1)}\)
ODPOWIEDZ