Wyznaczyć ilość różnych rozwiązań

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
gooosiaac23k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 9 paź 2010, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok

Wyznaczyć ilość różnych rozwiązań

Post autor: gooosiaac23k »

Wyznaczyć ilość różnych rozwiązań równania \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4=30}\) w zbiorze liczb:
a)całkowitych nieujemnych
b)naturalnych
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2012, o 12:29 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wyznaczyć ilość różnych rozwiązań

Post autor: scyth »

Funkcja tworząca, np. tu podobne zadanie.
gooosiaac23k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 9 paź 2010, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok

Wyznaczyć ilość różnych rozwiązań

Post autor: gooosiaac23k »

w tym zadaniu chodziło o to, znaczy tak musieliśmy je rozwiązać:
A)(Naturalne + 0)
(n)-komórki rozróżnialne = {\(\displaystyle{ x_{1},x_{2},x_{3},x_{4}}\)}
(k)-kule nierozróżnialne - jedynki
n=4
k=30
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k}= {30+4-1 \choose 30} = {33 \choose 30}}\)

B)\(\displaystyle{ {k-1 \choose k-n} = {29 \choose 26}}\)
ODPOWIEDZ