9. Rzucamy n razy kostk¡. Pytamy, ile jest możliwych wyników, w których jedynka wypadła
przynajmniej 2 razy
moje rozwiązanie:
rozwiązuje to zadanie rozpatrując przypadek przeciwy to znaczy
I 1 wypadła dokładnie jeden raz i to jest
\(\displaystyle{ {n\choose 1} \cdot 5^{n-1}}\)
II. 1 nie wypadła ani razu i to jest
\(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right) ^{n}}\)
i potem o wszystkich wyników odejmuje te przypadki zatem:
\(\displaystyle{ 6^n -{n\choose 1} \cdot 5^{n-1}- 5 ^{n}}\)
czy to jest dobrze ?
kombinatoryka, n kostek ciąg dalszy
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kombinatoryka, n kostek ciąg dalszy
Tak.
Zakładam, że przy wariancie: jedynka nie wypadła ani razu Twój zapis \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right) ^{n}}\) jest "pisarską" pomyłką, bo to byłoby prawdopodobieństwo a nie ilość możliwych wyników.
Zakładam, że przy wariancie: jedynka nie wypadła ani razu Twój zapis \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right) ^{n}}\) jest "pisarską" pomyłką, bo to byłoby prawdopodobieństwo a nie ilość możliwych wyników.