Rozwiązać równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
globusek14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 kwie 2012, o 09:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

Rozwiązać równanie rekurencyjne

Post autor: globusek14 »

Witam.

Jutro mam kolosa z matematyki dyskretnej i posiadam przykładowe zadania. Jedno z nich sprawia mi małą trudność bo nie do końca wiem jak je zrobić. Wiem, że chodzi tu o jakieś podstawienie bądź coś w tym stylu.

\(\displaystyle{ a_{n}=10a_{n-1}+25a_{n-2}, n \ge 2, a_{0}=0,a_{1}=8}\)

Obliczyłem pierwsze wyrazy jednak co dalej ?
abc666

Rozwiązać równanie rekurencyjne

Post autor: abc666 »

25578.htm
ODPOWIEDZ