Hej, mam zadanie takie:
Wyznacz funkcję tworzącą ciągu \(\displaystyle{ (A_{k})k \ge 0, ~gdzie~ (A_{k})= 3^{k-3} dla ~k>0~ oraz~ a_{0}=2,~ a_{1}=a_{2}=0.}\)
Rozwiązałem to i wyszło mi \(\displaystyle{ ~2+ \frac{ z^{3} }{1-3z}}\)
Chciałem się zapytać czy ten wynik jest dobry, jak nie to napisze jak do tego doszedłem i poszukalibyśmy błędu.
Pozdrawiam
Wyznacz funkcję tworzącą
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy