Znajdź funkcję tworzącą ciągu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
fk0403
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Znajdź funkcję tworzącą ciągu

Post autor: fk0403 »

Natrafiłam na takie zadanie:
Znajdź funkcję tworzącą ciągu:

\(\displaystyle{ a _{n} = 4 ^{n-1} , n = 1,2,3...}\)

No i zaczęłam:

\(\displaystyle{ A(x) = \sum_{n=0}^{ \infty } a _{n} x ^{n} = \sum_{n=0}^{ \infty } 4 ^{n-1}x ^{n}}\)

i kompletnie nie wiem co dalej...

Pomóżcie proszę jak mogę to dalej przekształcić
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Znajdź funkcję tworzącą ciągu

Post autor: adambak »

właściwie to powinno być zapisane tak: \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } 4 ^{n}x ^{n+1}=\frac{1}{4}\sum_{n=0}^{\infty}(4x)^{n+1}}\), a dalej jest już chyba oczywiste - suma postępu geometrycznego..
ODPOWIEDZ