Numerowana lista
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 lis 2011, o 14:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Numerowana lista
Pewna grupa studencka składa się z 10 mężczyzn i 6 kobiet. Na ile sposobów można ich wpisać na numerowaną listę tak aby : lista zawierała 4 kobiety i 3 mężczyzn.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Numerowana lista
Wskazówka:
Wybieramy grupę 4 kobiet i 3 mężczyzn (kombinacje) i następnie osoby z tej wybranej grupy porządkujemy w ciąg (permutacje)
Wybieramy grupę 4 kobiet i 3 mężczyzn (kombinacje) i następnie osoby z tej wybranej grupy porządkujemy w ciąg (permutacje)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 lis 2011, o 14:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Numerowana lista
Czyli najpierw wybieram \(\displaystyle{ 4}\) kobiety i \(\displaystyle{ 3}\) mężczyzn przy pomocy kombinacji bez powtórzeń : \(\displaystyle{ K=15, M=120}\).
Później \(\displaystyle{ K \cdot M=1800}\) ?
Później \(\displaystyle{ K \cdot M=1800}\) ?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, o 23:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Numerowana lista
Tak, początek jest OK.
To co policzyłeś to oczywiście ilość możliwości wyboru osób do umieszczenia na liście. Teraz masz te osoby wpisać na tą listę, co można zrobić na ... (?) sposobów.
To co policzyłeś to oczywiście ilość możliwości wyboru osób do umieszczenia na liście. Teraz masz te osoby wpisać na tą listę, co można zrobić na ... (?) sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 lis 2011, o 14:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Numerowana lista
\(\displaystyle{ 7!=5040}\) czyli \(\displaystyle{ 5040+1800=6840}\)
Poprawka : \(\displaystyle{ 5040*1800=9072000}\)
Poprawka : \(\displaystyle{ 5040*1800=9072000}\)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, o 11:20 przez thexphoenix, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy