Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
Bardzo prosze o pomoc jak ugryżć to zadanie, będę wdzięczna za jakąś wskazówkę. Oto treść zadania:
W pewnej szkole jest 8 sal lekcyjnych i 8 klas. 1 kwietnia uczniowie postanowili zamienić się salami tak, aby żaden oddział nie był w tej samej sali, która jest mu przypisana w planie. Na ile sposobów można dokonać takiej zamiany?
W pewnej szkole jest 8 sal lekcyjnych i 8 klas. 1 kwietnia uczniowie postanowili zamienić się salami tak, aby żaden oddział nie był w tej samej sali, która jest mu przypisana w planie. Na ile sposobów można dokonać takiej zamiany?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
Nie, raczej nie. A jak on wygląda?-- 23 mar 2012, o 22:50 --Sprawdziłam i ten wzór widze pierwszy raz w życiu. Nie da się tego zrobić prostszym sposobem?
Nawet nie bardzo wiem jakby miało to wyglądać z tym wzorem...
Nawet nie bardzo wiem jakby miało to wyglądać z tym wzorem...
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
w Wikipedii. Z tym że w założeniach zbiory nie powinny być dowolne, tylko skończone.
W tym zadaniu za \(\displaystyle{ A_i}\) można przyjąć zbiór takich przyporządkowań oddziałów do sal, że \(\displaystyle{ i}\)-ty oddział jest we właściwej sali. Chcesz policzyć \(\displaystyle{ \left|\left(\bigcup_{i=1}^8A_i\right)'\right|}\).
Wynik to (jeśli dobrze policzyłem):
W tym zadaniu za \(\displaystyle{ A_i}\) można przyjąć zbiór takich przyporządkowań oddziałów do sal, że \(\displaystyle{ i}\)-ty oddział jest we właściwej sali. Chcesz policzyć \(\displaystyle{ \left|\left(\bigcup_{i=1}^8A_i\right)'\right|}\).
Wynik to (jeśli dobrze policzyłem):
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
co to jest to \(\displaystyle{ e}\)?
Nie da sie tego prosciej? Nie mielismy tego wzoru na wykladach...
Nie da sie tego prosciej? Nie mielismy tego wzoru na wykladach...
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
Liczba \(\displaystyle{ e}\) to jest \(\displaystyle{ \exp1}\). Wyrażenie \(\displaystyle{ \left\lceil\frac{8!}e\right\rceil}\) możesz potraktować jako skrócony zapis
\(\displaystyle{ 8!\cdot\left(\frac1{0!}-\frac1{1!}+\frac1{2!}-\frac1{3!}+\frac1{4!}-\frac1{5!}+\frac1{6!}-\frac1{7!}+\frac1{8!}\right)}\)
\(\displaystyle{ 8!\cdot\left(\frac1{0!}-\frac1{1!}+\frac1{2!}-\frac1{3!}+\frac1{4!}-\frac1{5!}+\frac1{6!}-\frac1{7!}+\frac1{8!}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
A da się to jakoś wytłumaczyć czemu tak jest?-- 23 mar 2012, o 23:30 --Po przeliczeniu tego co napisałeś, wydaje sie to troche nieprawdopodobne, zeby bylo 14847 takich mozliwosci...
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
Poszukaj zadania o roztargnionej sekretarce. To powinno Ci pomóc.[iwonka] pisze:A da się to jakoś wytłumaczyć czemu tak jest?
Słusznie. Po przeliczeniu dwoma sposobami stwierdzam że jest \(\displaystyle{ 14833}\) takich możliwości.[iwonka] pisze: Po przeliczeniu tego co napisałeś, wydaje sie to troche nieprawdopodobne, zeby bylo 14847 takich mozliwosci...
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
Czy moze mi ktos wytlumaczyc jak trzeba to zadanie rozwiazac?
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
a nieporządki mieliście? odpowiedź to \(\displaystyle{ !8=14833}\). sposobów wyprowadzeń wzoru na podsilnię jest sporo (do tej pory widziałem chyba 4), poczytaj chociażby tutaj:
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
Czytalam to ale jakos nie moge ogarnac tego, "nie czuje" tego.
Jak to uzasadnic podanie wzoru wystarczy?
ak w ogole to nie mielismy nieporzadkow...
Jak to uzasadnic podanie wzoru wystarczy?
ak w ogole to nie mielismy nieporzadkow...
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Na ile sposobów można dokonać zamiany sal przez klasy...
nie wiem co wystarczy, nie wiem czego od was wymagają.. jeśli tylu rzeczy nie było to nie wiem jak to zrobić bez nich (ja bym wprowadził pojęcie permutacji bez punktów stałych, wyprowadził wzór i podał wynik, ale to raczej tylko dlatego że już to znam - sam bym na to nie wpadł)-- 11 kwi 2012, o 12:31 --wynik: \(\displaystyle{ \left\lceil \frac{8!}{e} \right\rceil}\) też jest poprawny, to ta sama liczba.