iterpretacja kombinatoryczna - nieporzadki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kriegor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 330
Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ut
Podziękował: 182 razy
Pomógł: 1 raz

iterpretacja kombinatoryczna - nieporzadki

Post autor: kriegor »

nieporzadki czyli \(\displaystyle{ n}\)- permutacje bez punktow stalych mozna wyrazic za pomoca rekurencji:
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_0=1 \\ d_1=0 \\ d_2=1 \\ d_{n+1}=n(d_n+d_{n-1}) \end{cases}}\)

ma ktos pomysl na interpretacje kombinatoryczna??-- 16 mar 2012, o 20:42 --czy da sie rozwiazac ta rekurencje bez uzycia funkcji tworzacych??
szw1710

iterpretacja kombinatoryczna - nieporzadki

Post autor: szw1710 »

Ale ponieważ \(\displaystyle{ d_0=d_2,}\) taka funkcja nie jest różnowartościowa, więc nie może być permutacją. Sama rekurencja jest poprawnie określona, gorzej z tym określeniem nieporządku.
kriegor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 330
Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ut
Podziękował: 182 razy
Pomógł: 1 raz

iterpretacja kombinatoryczna - nieporzadki

Post autor: kriegor »

\(\displaystyle{ d_n}\) to ilosc \(\displaystyle{ n}\)-nieporzadkow przepraszam ze nie sprecyzowalem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

iterpretacja kombinatoryczna - nieporzadki

Post autor: »

Wskazówka: licząc \(\displaystyle{ d_{n+1}}\) najpierw rozpatrz na co przechodzi \(\displaystyle{ n+1}\), nazwijmy to \(\displaystyle{ k}\). Następnie rozważ dwie opcje: \(\displaystyle{ k}\) przechodzi albo nie przechodzi na \(\displaystyle{ n+1}\).

Q.
ODPOWIEDZ