Liczby Stirlinga II rodzaju

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Liczby Stirlinga II rodzaju

Post autor: acmilan »

Udowodnić nierówność:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{c} n\\k-1 \end{array}\right\}\left\{\begin{array}{c} n\\k+1 \end{array}\right\} \le \left\{\begin{array}{c} n\\k \end{array}\right\}^{2}}\)
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Liczby Stirlinga II rodzaju

Post autor: timon92 »

może to się przyda: 291119.htm
frej

Liczby Stirlinga II rodzaju

Post autor: frej »

Odpiszcie szybko, bo musimy tę pracę domową oddać do dzisiaj do północy, a jeszcze trzeba zdążyć napisać to w \(\displaystyle{ \TeX -u}\)
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Liczby Stirlinga II rodzaju

Post autor: adambak »

prosta indukcja po \(\displaystyle{ n}\).. zakładamy, że dla danego \(\displaystyle{ n}\) i wszystkich \(\displaystyle{ k}\) nierówność zachodzi i wykazujemy, że w takim razie dla \(\displaystyle{ n+1}\) i wszystkich \(\displaystyle{ k}\) również zachodzi..-- 15 mar 2012, o 16:19 --jedyne co trzeba użyć to rekurencyjny wzór na liczby Stirlinga drugiego rodzaju i raz oszacować z góry jedną ze stron dzięki założeniu indukcyjnemu..
Adam Malinowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2012, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Liczby Stirlinga II rodzaju

Post autor: Adam Malinowski »

Samemu róbcie prace domowe!
amal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Liczby Stirlinga II rodzaju

Post autor: amal »

Adam Malinowski pisze:Samemu róbcie prace domowe!
Proszę się pode mnie nie podszywać.

Wracając do tematu, wiele z Państwa łatwo jest zidentyfikować. Mogą być Państwo pewni, że uwzględnię to przy wystawianiu ocen końcowych.

Pozdrawiam.

amal
ODPOWIEDZ