Witam Serdecznie!
Jestem po pierwszej lekcji rachunku prawdopodobieństwa z wykorzystaniem zasad mnożenia.
Przyznam się, że tematu tego w ogóle nie rozumiem. Mam do rozwiązania następujące zadanie:
a) Ile jest liczb 5-cyfrowych podzielnych przez 5, w których mogą występować cyfry: 0,1,2,3,4,5 ?
b) Ile jest liczb 3-cyfrowych podzielnych przez 5 ?
Prosiłbym o " łopatologiczne " wytłumaczenie. Ja w internecie, na innych przykładach, starał się będę do edukować. Z góry dzięki.
Ile jest liczb 5-cyfrowych
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
Ile jest liczb 5-cyfrowych
Ad b) Zaproponuję dowód niekombinatoryczny. Są to liczby \(\displaystyle{ 100,105,\dots,995}\) tworzące ciąg arytmetyczny o różnicy \(\displaystyle{ r=5.}\)
\(\displaystyle{ a_1=105,\;a_n=995,\;r=5,\;a_n=a_1+(n-1)r\\[2ex]
995=100+(n-1)\cdot 5\implies 895=5n-5\implies n=180.}\)
Kombinatorycznie też trywialne: pierwsza cyfra \(\displaystyle{ 1,\dots,9}\), druga \(\displaystyle{ 0,\dots,9}\), trzecia \(\displaystyle{ 0,5.}\) Więc \(\displaystyle{ 9\cdot 10\cdot 2=180.}\)
\(\displaystyle{ a_1=105,\;a_n=995,\;r=5,\;a_n=a_1+(n-1)r\\[2ex]
995=100+(n-1)\cdot 5\implies 895=5n-5\implies n=180.}\)
Kombinatorycznie też trywialne: pierwsza cyfra \(\displaystyle{ 1,\dots,9}\), druga \(\displaystyle{ 0,\dots,9}\), trzecia \(\displaystyle{ 0,5.}\) Więc \(\displaystyle{ 9\cdot 10\cdot 2=180.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
Ile jest liczb 5-cyfrowych
Nadal proszę o pomoc w rozwiązaniu pod punktu A. Na lekcji tej nie używano żadnych wzorów.