w urnie znajduja sie kule ponumerowane od 0 do 6. Losujemy kolejno piec kul bez zwracania i zapisujemy ich numery w kolejnosci losowania. Ile liczb pieciocyfrowych wiekszych od 20000 ale nie wiekszych od 40000 mozemy otrzymac?
Czy bedzie to 4459 liczb?
Urna i kule
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Urna i kule
Nie.
Zauważmy, że zadane granice oznaczają, że mamy szukać liczb o pierwszej cyfrze równej 2 lub 3.
Zatem najpierw chcemy wylosować jedną z tych kul - 2 sposoby. Potem jest 6 możliwości wylosowania drugiej itd.
\(\displaystyle{ 2 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}\)
Zauważmy, że zadane granice oznaczają, że mamy szukać liczb o pierwszej cyfrze równej 2 lub 3.
Zatem najpierw chcemy wylosować jedną z tych kul - 2 sposoby. Potem jest 6 możliwości wylosowania drugiej itd.
\(\displaystyle{ 2 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}\)