ciagi - rekurencja

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
17inferno

ciagi - rekurencja

Post autor: 17inferno »

Ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) zadany jest rekurencyjnie. Znajdź wzór ogólny tego ciągu i uzasadnij go.

a) ciąg: \(\displaystyle{ a_{1}=1 \ ,\ a_{n+1}=a_{n}+2n+1}\)
szw1710

ciagi - rekurencja

Post autor: szw1710 »

Tego rodzaju zadanie wykonywano na Forum wielokrotnie. Równanie charakterystyczne, rozwiązanie szczególne rekurencji niejednorodnej itp. Poszukaj cierpliwie, a znajdziesz. Sam ze dwa razy to tłumaczyłem, wiele innych osób też to robiło.
abc666

ciagi - rekurencja

Post autor: abc666 »

To nic innego jak policzenie sumy
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} 1+2i}\)
ODPOWIEDZ