Doprowadź do najprostszej postaci, podaj założenia :
\(\displaystyle{ \frac{{n+1\choose n-2}}{{n\choose n-2}+{n\choose n-1}}}\)
Symbol Newtona
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Symbol Newtona
W mianowniku skorzystaj ze wzoru
\(\displaystyle{ {n \choose k}+{n \choose k+1}={n +1 \choose k+1}}\)
potem rozpisz to na silnie, skróć i skorzystaj z tego, że
\(\displaystyle{ (n-1)!=(n-2)! \cdot (n-1)}\)
\(\displaystyle{ {n \choose k}+{n \choose k+1}={n +1 \choose k+1}}\)
potem rozpisz to na silnie, skróć i skorzystaj z tego, że
\(\displaystyle{ (n-1)!=(n-2)! \cdot (n-1)}\)