Witam wszystkich.
Mam taki problem do rozwiązania.
Jest zbiór 1000 elementów. Następnie trzeba znaleźć liczbę wszystkich możliwych par tych elementów.
Przykład dla zbioru 4 elementów A,B,C,D
będą to pary: AB, AC, AD, BC, BD, CD
Jaki wzór opisze takie kombinacje dla większych zbiorów?
Ilość możliwych kombinacji par
Ilość możliwych kombinacji par
Dzięki za szybką odpowiedź.
Cnk = n! / k!(n - k)!
Kalkulator kombinacji z tej strony działa:
... lator.html
i daje 499500
Cnk = n! / k!(n - k)!
Kalkulator kombinacji z tej strony działa:
... lator.html
i daje 499500
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 22:12 przez gulon, łącznie zmieniany 1 raz.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Ilość możliwych kombinacji par
Tak, ale po skróceniu to dwie ostanie przez dwie pierwsze:
\(\displaystyle{ \frac{999\cdot 1000}{2}}\), algorytm na ten kalkulator słaby...-- 4 mar 2012, o 22:16 --No z tej lepszy, teraz po edycji moja odp. kupy się nie trzyma.
\(\displaystyle{ \frac{999\cdot 1000}{2}}\), algorytm na ten kalkulator słaby...-- 4 mar 2012, o 22:16 --No z tej lepszy, teraz po edycji moja odp. kupy się nie trzyma.