Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych niepatrzystych wiekszych od 5 i mniejszych od 404.
Dziękuję z góry
Suma wszystkich liczb naturalnych nieparzystych
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Suma wszystkich liczb naturalnych nieparzystych
Najłatwiej policzyc dwie sumy... Czyli tak naprawde zadanie sprowadza sie do okreslenia ilosci wyrazow w ciagu arytmetycznym \(\displaystyle{ 7, 9, 11,...., 403}\)
Czyli zamiast liczyc \(\displaystyle{ 7+9+11+13+...+403=S}\)
Mozna zauwazyc, ze \(\displaystyle{ 403+401+399+...+7=S}\)
Czyli patrzac na dwa rownania widzimy ze \(\displaystyle{ 2S=410+410+410+...+410}\) czyli
\(\displaystyle{ 2S= n \cdot 410}\).
Teraz pozostaje odpowiedziec sobie na pytanie ile wynosi\(\displaystyle{ n}\), czyli ile jest tych liczb nieparzystych i rozwiazac równanie.
Czyli zamiast liczyc \(\displaystyle{ 7+9+11+13+...+403=S}\)
Mozna zauwazyc, ze \(\displaystyle{ 403+401+399+...+7=S}\)
Czyli patrzac na dwa rownania widzimy ze \(\displaystyle{ 2S=410+410+410+...+410}\) czyli
\(\displaystyle{ 2S= n \cdot 410}\).
Teraz pozostaje odpowiedziec sobie na pytanie ile wynosi\(\displaystyle{ n}\), czyli ile jest tych liczb nieparzystych i rozwiazac równanie.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 21:06 przez [iwonka], łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Suma wszystkich liczb naturalnych nieparzystych
faktanna_ pisze:Po co dwie?
\(\displaystyle{ a_1}\), \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ r}\) zna więc ilość wyrazów też policzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Suma wszystkich liczb naturalnych nieparzystych
czemu na piechote?Starfish pisze:eee... a 'n ' mam obliczyc ' na piechotę ' ?
anna_ pisze: \(\displaystyle{ a_1}\), \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ r}\) zna więc ilość wyrazów też policzy.