Udowodnić tożsamość.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
dagi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Udowodnić tożsamość.

Post autor: dagi »

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \left( -1\right) ^{k} {n \choose k} = 0}\) ; \(\displaystyle{ n \neq 0}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Udowodnić tożsamość.

Post autor: ares41 »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \left( -1\right) ^{k} {n \choose k}=\sum_{k=0}^{n} 1^{n-k} \cdot \left( -1\right) ^{k} {n \choose k}}\)
mkosicki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 mar 2012, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 2 razy

Udowodnić tożsamość.

Post autor: mkosicki »

A gdyby tak pomnożyć wszystko przez \(\displaystyle{ 1^{n-k}}\), to coś zauważysz?
dagi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Udowodnić tożsamość.

Post autor: dagi »

Nie mam pomysłu co dalej :/
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Udowodnić tożsamość.

Post autor: adambak »

wzór Newtona: \(\displaystyle{ (a+b)^n= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} a^{n-k} b^k}\)
podstaw do niego \(\displaystyle{ a=1;b=-1}\), a następnie odczytaj wynik z lewej strony równości..
ODPOWIEDZ