Witam!
Mam do czynienia z następującym równaniem rekurencyjnym (mam znaleźć rozwiązanie ogólne i szczególne):
\(\displaystyle{ d_1=2\\d_2=3\\d_3=5\\d_{n+3}=7d_{n+1}-6d_n}\)
Przykład ten znalazł się w zadaniu, w którym pozostałe przykłady były na zastosowanie metody polegającej na obliczeniu pierwiastków równania charakterystycznego. Stąd moje pytanie: Czy taką rekurencję da się jakoś sprowadzić do takiego przypadku? Czy jest tu ukryty jakiś haczyk? Czy jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego równania niż funkcje tworzące?
Pzdr.
Rownanie rekurencyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rownanie rekurencyjne
Rozwiąż więc równanie charakterystyczne:
\(\displaystyle{ x^3=7x-6}\)
znajdź na podstawie jego pierwiastków postać rozwiązania rekurencji, a potem oblicz stałe korzystając z warunków początkowych.
Q.
\(\displaystyle{ x^3=7x-6}\)
znajdź na podstawie jego pierwiastków postać rozwiązania rekurencji, a potem oblicz stałe korzystając z warunków początkowych.
Q.