Symbol Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Symbol Newtona
Zapisz za pomocą jednego współczynnika newtonowskiego sumy:
a) \(\displaystyle{ {10 \choose 5}+{10 \choose 6}}\)
b) \(\displaystyle{ {17 \choose 4}+{17 \choose 12}}\)
c) \(\displaystyle{ {3 \choose 0}+{4 \choose 1}+{5 \choose 2}+{6 \choose 3}}\)
d) \(\displaystyle{ {7 \choose 0}+{7 \choose 1}+{7 \choose 2}+{7\choose 3}+{7\choose 4}}\)
Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać
a) \(\displaystyle{ {10 \choose 5}+{10 \choose 6}}\)
b) \(\displaystyle{ {17 \choose 4}+{17 \choose 12}}\)
c) \(\displaystyle{ {3 \choose 0}+{4 \choose 1}+{5 \choose 2}+{6 \choose 3}}\)
d) \(\displaystyle{ {7 \choose 0}+{7 \choose 1}+{7 \choose 2}+{7\choose 3}+{7\choose 4}}\)
Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Symbol Newtona
Wzory mam podane, ale nie rozumie jak to zrobić. Ares rozwiąż mi pierwszy przykład jeśli możesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Symbol Newtona
Drugie tak ma wyglądać?
\(\displaystyle{ {17 \choose 4}+{17 \choose 12}={17 \choose 4}+{17 \choose 17-12}={17 \choose 4}+{17 \choose 5}={17 \choose 4}+{17 \choose 4+1}={17+1 \choose 4+1}={18 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ {17 \choose 4}+{17 \choose 12}={17 \choose 4}+{17 \choose 17-12}={17 \choose 4}+{17 \choose 5}={17 \choose 4}+{17 \choose 4+1}={17+1 \choose 4+1}={18 \choose 5}}\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 16:58 przez Sugre, łącznie zmieniany 2 razy.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Symbol Newtona
Teraz Ok.
Ps. Nie musisz tego tak rozpisywać z tymi jedynkami. Zrobiłem to tylko, żeby Ci pokazać jak należy rozwiązywać tego typu przykłady
Ps. Nie musisz tego tak rozpisywać z tymi jedynkami. Zrobiłem to tylko, żeby Ci pokazać jak należy rozwiązywać tego typu przykłady
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Symbol Newtona
Spoko Szefie, a mógłbyś mi rozwiązać przykład c ? Męczę się i męczę i nie mogę rozwiązać...
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Symbol Newtona
Albo liczymy "na piechotę" i mamy :
\(\displaystyle{ {3 \choose 0}+{4 \choose 1}+{5 \choose 2}+{6 \choose 3}={3 \choose 3}+{4 \choose 3}+{5 \choose 3}+{6 \choose 3}={4\choose 4}+{4 \choose 3}+{5 \choose 3}+{6 \choose 3}= \\ ={5 \choose 4}+{5 \choose 3}+{6 \choose 3}=\ldots}\)
albo odpalamy sobie wzorek :
\(\displaystyle{ \sum_{k=p}^{n}\binom{k}{k-p}=\frac{n-p+1}{p+1} \binom{n+1}{n-p+1}}\)
gdzie przyjmujemy \(\displaystyle{ n=6,\ p=3}\) i od razu mamy rozwiązanie.
Ps. Udowodniłem indukcyjnie, więc działa, możesz uwierzyć na słowo
\(\displaystyle{ {3 \choose 0}+{4 \choose 1}+{5 \choose 2}+{6 \choose 3}={3 \choose 3}+{4 \choose 3}+{5 \choose 3}+{6 \choose 3}={4\choose 4}+{4 \choose 3}+{5 \choose 3}+{6 \choose 3}= \\ ={5 \choose 4}+{5 \choose 3}+{6 \choose 3}=\ldots}\)
albo odpalamy sobie wzorek :
\(\displaystyle{ \sum_{k=p}^{n}\binom{k}{k-p}=\frac{n-p+1}{p+1} \binom{n+1}{n-p+1}}\)
gdzie przyjmujemy \(\displaystyle{ n=6,\ p=3}\) i od razu mamy rozwiązanie.
Ps. Udowodniłem indukcyjnie, więc działa, możesz uwierzyć na słowo